PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=475848}
6,2 129 tys. ocen
6,2 10 1 128501
5,4 28 krytyków
Paranormal Activity
powrót do forum filmu Paranormal Activity

gdyby to był horror, był by bardzo słaby. Totalnie amatorski. Jednak to nie jest horror, to nie jest film fabularny. To jest coś, co w polskiej kinematografii nazywa się wokumentem (funkcjonuje też kilka innych nazw), czyli mistyfikacja dokumentu. Coś, co ma się nam wydawać prawdziwe, chodź jest zmyślone. Czasami obrazy w tej konwencji stają się w pewnych momentach tak nierealistyczne, że widz jest już pewny, że to ściema. Czasami jednak obejrzy całość i nadal będzie myślał, że to było prawdziwe (ten film z pewnością należy do pierwszej grupy).
Usprawiedliwia to więc całokształt filmu i wręcz przeciwnie, gdyby był zrobiony bardziej profesjonalnie, był by gorszy, ponieważ był by mniej prawdziwy.

Jeżeli ktoś ma ochotę obejrzeć dobry horror, to to z pewnością nie jest odpowiednia pozycja. Jednak mimo to uważam ten film za pozycję obowiązkową, ponieważ są takie filmy, które każdy powinien obejrzeć. On jest jednym z nich.

ocenił(a) film na 10
debocik

Nie jest to odpowiednia pozycja wg Ciebie. Moim zdaniem, horrorem jest każdy film, który potrafi przestraszyć (lub choćby ma z założenia przestraszyć) widza. Widza ogólnie, bo widziałem sporo tzw. horrorów i żaden mnie jeszcze nie przestraszył. Trzeba jednak przyznać, że PA jest pod tym względem najbliższe ideału - właśnie jego realistyczność sprawia, że widz podwójnie wierzy w to, co zobaczył. Z mojego punktu widzenia film straszny nie był, ale na pewno jest najlepiej trzymającym w napięciu filmem tego typu.

I właśnie dlatego zaliczam go do horrów - bo z założenia ma być straszny. Polecam go więc jako najstraszniejszy film o jakim kiedykolwiek słyszałem.