PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=475848}
6,2 129 tys. ocen
6,2 10 1 128642
5,4 30 krytyków
Paranormal Activity
powrót do forum filmu Paranormal Activity

Podobno sa az trzy zakonczenia filmu. Pierwsze zakonczenie (wersja oryginalna, czyli ta, ktora obecnie jest dos siągniecia w necie) pokazuje Katie, ktora zostaje wyciagnieta z łózka, Micah biegnie za nią, dochodzi do jakiejś szamotaniny (ciezko powiedziec, bo slychac tylko odglosy), Katie zabija Micah, po czym wraca do pokoju z nozem w ręce, siada skulona przy lozku i tak siedzi caly dzien...wieczorem do domu wpada policja, Katie nagle wybudza sie z letargu, chwyta nóż (pewnie nie bardzo wiedzac co jest grane) i w tym momencie policja do niej strzela. The end.

Zakonczenie Spielberga: Katie zostaje wyciagnieta z łóżka, Micah biegnie za nia, znowu szamotanina, Micah dostaje nożem od Katie, Katie ciagnie ciało Micah, tak, że widzimy ich w korytarzu, Katie nachyla sie do Micah (nie wiadomo czy wącha cialo Micah czy cos zlizuje....?) po czym rzuca sie na kamere. Na koncu podana jest informacja, ze miejsce pobytu Katie jest nieznane a Micah zmarł tego i tego dnia.

Zakonczenie trzecie, ktore ma pojawic sie w dodatkach na DVD: Katie wyciagnieta z lozka, Micah biegnie za nia, Katie go zabija po czym wraca do pokoju i przed kamera podrzyna sobie gardlo.

ocenił(a) film na 7
Martapz

Zakończenie, które obejrzałem, pierwsze które opisałeś, przyznam szczerze bardzo mnie rozczarowało. To powszechnie wiadome, że policjanci nie należą do najbardziej rozgarniętych ludzi, ale sytuacja gdy kobieta słaniając się na nogach, powolnym krokiem zbliża się w ich kierunku, zaś dwóch policjantów z bronią w ręku oddaje strzały powyżej pasa nie należy do najbardziej fortunnych. Drugi policjant, stojąc jeszcze na schodach jest w idealnej pozycji do oddania strzału w nogi.

Z przedstawionych zakończeń najbardziej przemawia do mnie Spielbergowe.

użytkownik usunięty
rzymol

Zacznijmy od tego, że Spielberg nie ma tak naprawdę nic wspólnego z tym filmem, więc nie wiem skąd wam się ubzdurało jego zakończenie.

Tu byś się zdziwił, bo akurat Spielberg był jedną z osób, które pociągały za sznurki, chcąc doprowadzić do wprowadzenia „Paranormal Activity” do kin. On też doradził reżyserowi stworzenie takiego zakończenia, jakie można oglądać teraz w kinach, a ten niestety na to przystał.

ocenił(a) film na 7
rzymol

dokładnie. Flm ok ale wybrali najgorsze zakończenie. Wprawdzie nie nam sądzić o co chodzi demonon ;) ale mogło byc lepiej. Cała akcja z zabiciem Micah a potem jej rozczrowuje.

ocenił(a) film na 6
Martapz

oglądalem bez napisow i bez lektora...i nawet mi sie podobalo:) ale z zakonczen najlepsze by bylo 3 ewentualnie 2... film godny obejrzenia :)

ocenił(a) film na 8
Martapz

Dobrze ze widzialem to pierwsze zakonczenie bo chyba bym sie posral ze strachu :F

ocenił(a) film na 8
Fursel

jak oglądałem film przez ostatnie pięć minut palec trzymałem na wszelki wypadek nad spacją. Oryginalne zakończenie lekko zawodzi. Podobnie jak przedmówca pewnie bym nie wytrzymał pozostałych zakończeń. Jednak w reklamówce z tej strony

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7207630,_Paranormal_Activity____s trasznie_kasowy_film.html

widać fragment zakończenia Spielberg'a i niestety jednocześnie widać, że niepotrzebnie dodano w nim efekty specjalne.
Nie jestem człowiekiem, który ogląda horrory ale obok "Blair Witch Project" i "Amityville" z 2005 r. chyba jest to najstraszniejszy horror jaki widziałem. Szczerze to prócz nich zbytnio nie widziałem innych. Ktoś może mi doradzić jakiś straszny film do obejrzenia. Tylko proszę nie podajcie mi niestrasznego "Egzorcysty" i "Lsnienia", który nie ma za wiele wspólnego z horrorem ale za to przynajmniej jest porządnym filmem.

zulombo

Czekałem na ten moment gdy micah leci plecami na kamere jak to było na filmiku z linku na gazeta.pl i lipa

ocenił(a) film na 9
zulombo

Polecam "Rec"
............za krótki..........

ocenił(a) film na 8
zulombo

Potwierdzam, obejrzyj .REC
Dla mnie oba te filmy są niesamowicie klimatyczne.

ocenił(a) film na 8
zulombo

nie widzialem jeszcze filmu PA ale z tego co o nim czytam bedzie rownie dobry jak film 1408 - polecam,powinien Ci sie spodobac tez

ocenił(a) film na 9
Martapz

hmmm.. właśnie wróciłem z kina z pokazu i żadne z tych 3 zakończeń nie odpowiada temu jak się skończyło...
[SPOILER]
była scena jak Katie została wyciągnięta z łóżka.. zaciągnięta do pokoju. Micah pobiegł za nią, była szamotanina, ale ją uratował i to nie był koniec filmu. Fil skończył się dopiero na następnej nocy - Katie sama wstała z łóżka, coś ściągnęło kołdrę z Micah, potem Katie postała nad Łóżkiem ze 2 czy 3 godziny, po czym zeszła na dół. Zaczęła krzyczeć, Micah się obudził i pobiegł na dół. Było słychać szamotaninę i krzyki po czym cisza. Potem było tylko słychać kroki po schodach na górę a nic nie widać ruszającego się.... I w pewnym momencie Micah lecący na kamerę ;] w drzwiach stała zakrwawiona Katie, potem podeszła do Micah, "obwąchała" go... i rzuciła się na kamerę.

Ogólnie nie sądziłem, że doczekam czasu kiedy ludzie będą krzyczeli na horrorze w kinie ;] ja się ogólnie na horrorach nie boję ale ta końcówka mnie rozwaliła :]

ocenił(a) film na 9
zielak_4

[SPOILER!!!!!!!!]Ja oglądałem to było tak jak opisujesz ale do momentu "Potem było tylko słychać kroki po schodach na górę a nic nie widać ruszającego się", ja oglądałem, że nie micah jak piszesz, ale katie weszła spokojnie do pokoju siadła koło łóżka bujała sie, jej przyjeciólka bo parunastu godzinach przyszła i slychac krzyk na dole, ucieka z domu, i po jakimś czasie zjawia się policja, wchodzi na góre budzą katie (która cały czas sie buja przy łózku) i ta wstaje i krzyczy "gdzie jest micach" z nożem i wówczas do niej policja strzela.

http://www.horrorsquad.com/2009/10/11/so-what-was-paranormal-activitys-original- ending/
według tego to jest to oryginalne zakończenie.

ocenił(a) film na 9
Martapz

http://www.horrorsquad.com/2009/10/11/so-what-was-paranormal-activitys-original- ending/

zielak_4

Kinowa wersja zakończenia to wersja w której Katie z nadludzką siłą wrzuca Micah do sypialni ( którego wczesniej zwabila krzykiem na dol i prawdopodobnie zabila), następnie jakby go obwąchuje, i z demonicznym wyrazem twarzy rzuca się na kamerę. Myśle że takie zakończenie jest najlepsze.

ocenił(a) film na 5
angelvsdevil

Jedynie ta twarz na samym końcu seansu kinowego mi się nie podobała, właśnie słyszałem, że na jednym z zakończeń jest jak podcina sobie gardło, w połączeniu z rzuceniem swojego chłopaka w kamerę, byłoby to najlepsze zakończenie.

ocenił(a) film na 9
shady_88

nie.. to już plotka.. w tym alternatywnym po prostu wchodzi z nozem i podcina sobie gardlo - ale i tak nie wiem ktore zakonczenie lepsze.

Jak dla mnie te kinowe wgniata w fotel najbardziej (ale rzeczywiscie ta twarz baaaardzo nie pasuje do klimatu filmu)

Te zakonczenie z policja mi sie bardzo nie podobalo (obejrzalem wczoraj po kinie na szybko) ale jak to przemyslalem to byloby dobre tez bo w sumie pozostawialoby jakis dziwne uczucie/napiecie. Bo tam rzeczywiscie policjanci strzelaja po tym jak trzasnely drzwi..

Natomiast te z poderznieciem gardla nie wiem jak bym ocenił..

ocenił(a) film na 5
zielak_4

Ale tak czy siak, film naprawdę dobry, lepszy od BWP i Rec.

ocenił(a) film na 9
shady_88

Tak jak mówisz. Mnie BWP nie przekonal do konca... ale Rec calkiem dobry był:)

ocenił(a) film na 5
zielak_4

Oba były niezłe, ale PA, jak na razie dla mnie najlepszy z tych filmów, które są kręcone w dokumentalny sposób. Jedynie co mi się nie podobało na seansie to wieś jaką zrobili wieśniaki z Krakowa, tak to już jest jak się wpuszcza do kina pół inteligentów.

ocenił(a) film na 9
shady_88

a ja się właśnie zaskoczyłem postawą Katowickiej widowni:] tak jak na pokazie "Antychrysta" były śmiechy i głupie komentarze tak wczoraj była idealna atmosfera praktycznie przez cały seans.

zielak_4

W Warszawie było odwrotnie. Na "Antychryście" skupienie i przerażenie
wypisane na twarzach widzów, a na "Paranormal Activity" śmiechy, gadanina
i ogólne pojękiwania po zakończeniu projekcji.

angelvsdevil

Też tak sądzę, bo to raczej by było nielogiczne gdyby ją zabili, z uwagi na to że pojawia się w drugiej części z datą "dzień po zabiciu Mikah"

ocenił(a) film na 6
Martapz

ja rowniez czekalem az go rzuci na kamere...lecz ja ogladalem ta wersje ze ja zabili policjanci i to jest glupie zakonczenie filmu...tak jak ktorys przedmowca napisal ze najlpesze by bylo z rzutem na kkamere i popelnienia samobojstwa... jesli czlowiek bardzo sie wczuje w film i uwierzy w to ze to jest autentyczne to film wporząsiu. ale jak w innym temacie...czy moze to byc autentyczne?? jesli ktoremus z Was by takie coś sie dzialo to czy byscie nie spieprzali z tego domu a nie zostawali na nastepna noc??

ocenił(a) film na 6
przemo1988

AngelvsDevil napisał:

Kinowa wersja zakończenia to wersja w której Katie z nadludzką siłą wrzuca Micah do sypialni ( którego wczesniej zwabila krzykiem na dol i prawdopodobnie zabila), następnie jakby go obwąchuje, i z demonicznym wyrazem twarzy rzuca się na kamerę. Myśle że takie zakończenie jest najlepsze.

Mi sie wydaje ze najlepszym zakonczeniem by bylo tak jak napisal AngelvsDevil lecz mozna by dodac jak go wrzuca do sypialni kamera spada na ziemie i widac jak z demonicznym wyrazem twarzy podrzyna sobie gardlo...

ocenił(a) film na 6
przemo1988

AngelvsDevil napisał:

Mi sie wydaje ze najlepszym zakonczeniem by bylo tak jak napisal AngelvsDevil lecz mozna by dodac jak go wrzuca do sypialni kamera spada na ziemie i widac jak z demonicznym wyrazem twarzy podrzyna sobie gardlo...

ocenił(a) film na 6
Martapz

a co do rec czekam na rec2 :) jeszcze mozna porownac hiszpanskiego rec'a do amerykanskiej wersji pt Kwarantanna .

ocenił(a) film na 6
Martapz

a co do rec czekam na rec2 :) jeszcze mozna porownac hiszpanskiego rec'a do amerykanskiej wersji pt Kwarantanna .

Martapz

Mi się osobiście żadne z tych trzech zakończeń nie podoba. To z policją mnie zawiodło trochę, to z rzucaniem swoim chłopakiem tez jakieś dziwne. Nie wiem jak można to było lepiej rozwiązać. Chyba z podrzynaniem sobie gardła najgorsze.

ocenił(a) film na 9
Karki

[SPOOOILER!!!!]Moim zdaniem najgorsze jest to, że w ogole poszli w nawiedzenie Katie, przez cały film coś ich straszy, ciągnie ją za noge z łóżka, żeby w końcu w nią "wejść" i sterować jej ciałem, bezsensu wówczas stało się to mega nie autentyczne, mogli pozostać przy tym, że to ktoś coś im próbuje powiedzieć, po co to zdjęcie i zostawiania jakiejś wiadomości na tej tabliczce.
Oprócz tego kto to sa ci pozostałe osoby w obsadzie? Rozumiem, że pierwsze 4 to głowne role, przyjaciólka i ten facio od duchów, dwaj pozostali to mogą być policjanci ok, a kto to ta "Niania od egzorcyzmu" ?

ocenił(a) film na 10
Tysma

Juz wczesniej w nia "weszlo" ;) jak poszla siedziec na dworze. Moze i lepiej by bylo gdyby zrobili jakas zagadke, ale tak tez jest bardzo dobry horror. Zakonczenie z policjantami najslabsze.

ocenił(a) film na 9
Domer

[SPOILER!!] No tak weszło wcześniej i to mi sie nie podobało z czym wiąrze sie to kinowe zakończenie, w którym katie z naprzyrodzoną siłą rzuca swoim chłopakiem, dlatego dla mnie zakończenia z policjantami lepsze takie jakieś bardziej wiarygodne, przez motyw z opętaniem dałem 9/10:P

ocenił(a) film na 7
Tysma

Dokładnie Tysma. Zakończenie z rzucaniem o kamerę to takie bardziej dla amerykańskiego widza i takie które ma wywołać szok po obejrzeniu.

To oryginalne, z policjantami, zdecydowanie bardziej prawdopodobne.

ocenił(a) film na 8
Domer

Zakończenie z policjantami najsłabsze? No raczej odwrotnie. Rzucanie po ścianach i podrzynanie gardeł? Nie, sorry, takich popisowych akcji w tym filmie wolałbym raczej nie widzieć, już samo to jak Katie siedzi te parędziesiąt godzin przy łóżku jest takie... opętane?;)

Tysma

"a kto to ta "Niania od egzorcyzmu" ?"

w filmie są jeszcze pokazane kawałki relacji z egzorcyzmów poprzedniej ofiary ducha, może to ktoś z tamtego filmu.

ocenił(a) film na 8
Tysma

[SPOILER] "(...) mogli pozostać przy tym, że to ktoś coś im próbuje powiedzieć" - no i co wtedy by było z tego filmu? Kolejne badziewie z jakimś śmiesznym, skrzywdzonym duszkiem, który szuka sprawiedliwości? Jak dla mnie film jest idealnie zrobiony, demon próbuje opętać Katie od dawna, aż w końcu jej chłopak - cwaniaczek otwiera mu drzwi swoją ciekawością, i może temu służą te pseudo wiadomości - właśnie szukaniu furtki. To mi się właśnie podoba w tym filmie, z każdym dniem demon rośnie w siłę, aż w końcu jest za późno. Takie jakieś realistyczne to mi się wydaje... aż prawie zacznę wierzyć, że to rzeczywiście możliwe...

ocenił(a) film na 8
witcher78

chyba jako jeden z niewielu zrozumiałeś ten film... :)

Martapz

Naprawdę podobał Wam się ten film??. Uwielbiam horrory ale mam dosyć pokazywania akcji widzianej oczami kamery. To jest naprawdę nudne i nic nie wnoszące. Sprawia tylko sztuczne poczucie realizmu. Jedyną rzeczą jaka przykłuła moją uwagę w tym filmie, były często eksponowane piersi głównej bohaterki. A to nienajlepiej świadczy o filmie. Po za tym partner Katie był skończonym kretynem, który swoim zachowaniem doprowadzał mnie do szału. Zakończenie zupełnie bezsensowne, z brakiem jakiejkolwiek logiki. No i ani razu się nie przestraszyłem a przecież miało być tak strasznie. Dobrze że film nie trwał dłużej, bo bym chyba usnął. NIGDY więcej takich horrorów.

ocenił(a) film na 7
rbej

dla mnie STRASZNY film to taki, który po seansie pozostawia nastrój grozy i niepokoju, w którym suspens jest ważniejszy od krwawej papki, jaką serwuje amerykańskie kino. Wrażenia po filmie to strach przed zaśnięciem, a nie "łaaaał, ale mu w tej jednej scenie łeb urwało".

rbej

"ale mam dosyć pokazywania akcji widzianej oczami kamery"
Jeszcze rozumiem jakby tych filmów robili 15 rocznie :D Ale ile takich filmów masz?

ocenił(a) film na 6
Karki

jest bardzo mało takich filmów...rec rec2 blair witch project i paranormal activity to chyba te z najlepszych...nie wiem czy zauwazyliscie jak jej chlopak juz chcial wyjechac z domu to ona powiedziala kladac sie do lozka zeby jeszcze zostali a on sie zgopdzil i ona sie usmiechnela??:P

ocenił(a) film na 9
przemo1988

powiedziała to NIE TYLKO ona, wsłuchaj się uważniej ;-) pozdro

ocenił(a) film na 8
Martapz

ja widziałam tylko 2 zakończenia (kinowe i z policją) i bardziej podobało mi się to z policją... te z zrzucaniem ciała Micah o kamerę zdecydowanie mi nie pasowało do całości filmu... w całym filmie nie ma takich przesadzonych efektów, więc od razu widać, że nie wymyślił go reżyser filmu...
a te z poderżnięciem sobie przez Katie gardła... to już by była totalna klapa!

ocenił(a) film na 8
makarela

Ja właśnie trafiłem na wersję z poderżnięciem gardła i według mnie właśnie ta wydawała mi się najrozsądniejsza, ale to już moje zdanie.

ocenił(a) film na 7
Martapz

ja wczoraj oglądałam i było,, Zakonczenie Spielberga: '' jak ona sie rzuca na kamere i tak dalej. Podobało mi sie ale chyba wolałabym żeby było pokazane co sie stałą z tą kobietą .Jak to możliwe ,ze jeden film ma aż 3 różne zakończenia ? wow...