PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6647}

Park Jurajski III

Jurassic Park III
2001
6,6 77 tys. ocen
6,6 10 1 77021
4,8 25 krytyków
Park Jurajski III
powrót do forum filmu Park Jurajski III

Nowa część Paku Jurajskiego właśnie ukazała się w kinach. Idąc na niego miałem nadzieje, że zobaczę fajny film i ciekawe efekty specjalne. Niestey trochę się pomyliłem, przynajmniej jeżeli chodzi o tą pierwszą część.
W całym filmie od razu widać brak ręki Spilberga. Akcja rozgrywa się momentalnie i czasami trudno było sie połapać, gdzie jest jakieś wprowadzenie.
Najbardziej jednak zawiodłem się na ulubionym bohaterze poprzednich Parków, a mianowicie T-Rexie. To co zrobił z nim reżyser jest po prostu niewybaczalne. Jednak nie będę zdradzał szczegółów.
Jedno mogę o filmie powiedzieć - trzyma w napięciu. I w zasadzie to tyle. Film bazuje tylko i wyłącznie na efektach specjalnych i na jednym aktorze (Sam Neill). Aktor bardzo dużo wnosi do trzeciej części, jednak nie ratuje jej od klęski.
Kiedy film się skończył, pomyślałem, że coś za krótki. I faktycznie. Film trwa nie całe 95 min!!!! Dla mnie jest to stanowczo za mało. Brakowało zbytnio czasu na rozwinięcie ostatniej akcji. Człowiek sądzi, że coś się zacznie w niej dziać, a tu nagle - happy end.
Ostatnia scena jest po prostu do kitu.
Podsumowując, kolejna część sequelu jest, przynajmniej dla mnie, niewypałem. Reżyser kierował się chyba tylko nazwą filmu. I trochę na tym zyskał. Jeżeli chodzi o efekty specjalne, to są bez zarzutu, jednak to jest jedyna pozytywna cecha tego filmu.
Ogólnej oceny nie zdołał ocalić nawet aktor z pierwszej części, który zagrał bardzo dobrze, ale to nie wszystko.
Więc jeśli ktoś chce zobaczyć film dla efektów i taki, który nie pozostawi nic po wyjściu z kina, żadnych refleksji, to polecam. Natomiast Ci, którzy oczekują od filmów czegoś więcej niż smych efektów, to lepiej niech zostaną w domu.

użytkownik usunięty
Shemek

95 minut
JP 3 to według mnie film zrobiony na kolanie. Gdyby nie był za krótki i tyranozaura pokazali by więcej. To mógłbym powiedzieć że film jest bardzo dobry. Walka T-rexa z Spinosaurem była prawie na samym początku. Dla mnie powinna odbyć się pod koniec filmu. Przez ten czas mogliby twórcy JP 3 pokazać go jeszcze w kilku scenach.
Mimo to scenariusz jest dobry ciekawy ale jak już powiedziałem: za krótki!! Klimat nie pasuje do tego filmu. Sceny ze Spinozaurem powinny odbywać się prawie cały czas w nocy i w towarzystwie deszczu tak jak w 1 i 2 części. Szkoda że Spielberg nie reżyserował tego filmu.
Może byłby dłuższy>> :(((