najlepsze w tym filmie było jak spinozaur walczył z t-rexem i jak pierwszy raz oglądałem to myślałem że tyranozaur wygra ale wygrał spinozaur.
Tak mnie się podobała ta scena,ale w rzeczywistości Spinozaur nie miał by szans z T-rexem. Napisałem już dużo o tym w innych wypowiedziach, jeżeli masz jeszcze jakieś ciekawe informacje to proszę żebyś o nich napisał.
@Dawid333
popieram cie przyjmijmy ze ten t-rex był jeszcze młody i niedoświadczony w walce ;]spinozaur nie miał by szans chociarz z drugiej strony kto wie spinozaur i t-rex w naturze nigdy się nie spotkali spino żył na terenach Afryki (sahara ) a t-rex USA i Mongolię
Otóż wszscy nie macie racji, w rzeczywistości największymi teropodami (czyli dinozaurami drapieżnymi) były tak naprawdę gigantozaur i spinozaur, t rexa wylansowało społeczeństwo niestety nie możliwe było aby spinozaur i t rex się spotkali gdzyż mimo występowania w tym samym okresie czyli kredzie (125 - 65 mln lat temu) dzieliło ich miliony lat spinozaur pojawił się w środkowej kredzie a t rex zaledwie 3 mln lat przed jej końcem. skąd to wiem? studiuję paleontologię:)
tak czy owak 13 metrowy t rex o wysokości 5 metrów nie miał by żadnych szans z prawie 17sto metrowym mierzącym 6,5metra wysokości spinozaurem
Charakterystyczną cechą spinozaura są wysokie wyrostki kolczyste kręgosłupa, o wysokości co najmniej 1,69 m i prawdopodobnie połączone płatem skóry, tworząc strukturę przypominającą żagiel, chociaż niektórzy autorzy sugerowali, że były one pokryte mięśniami i przypominały garb. Twierdzono, że struktura ta mogła służyć do termoregulacji lub odstraszania wrogów. Według szacunków opartych na podstawie skamieniałości opisanych w 2005 roku dorosły spinozaur mógł osiągać około 16–18 metrów długości i ważył 7–9 ton, czyli więcej niż Tyrannosaurus rex i Giganotosaurus