PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6647}

Park Jurajski III

Jurassic Park III
2001
6,6 77 tys. ocen
6,6 10 1 77021
4,8 25 krytyków
Park Jurajski III
powrót do forum filmu Park Jurajski III
adzej

Technicznie najlepszy? Czy ja dobrze pamiętam, że tu oglądali złamanie kości przy pomocy USG?

ocenił(a) film na 6
adzej

Chyba TAK...

adzej

dinozaury wyglądają kiczowato, zdecydowanie gorzej niż w lost world, który pod względem efektów jest najlepszy

ArusArczes

wg. mnie fakty specjalne miał na równi z poprzednimi częściami ....pokazał natomiast najpotężniejszego zabójcę w dziejach planety ...

Piepek12

akurat gadasz durnoty, jeżeli chodzi ci o spinozaura ;)

ArusArczes

haha....co ty nie powiesz ...20 metrowy drapieżnik miałby przegrać z 12 metrowym tyranozaurem ......wg mnie to jest śmieszne ...on był przecież od niego był 8 metrów dłuższy ....nie właśnie po co ten komentarz :)

Piepek12

ale nie był to zabójca, on żywił sie rybami
poza tym 'najpotezniejszym' zabojca w dziejach to byl liopleurodon, a na ladzie giganotozaur

ArusArczes

W pełni się zgodzę z tym, że te sceny z myślącymi i szukającymi jaj dinusiami był kiczowaty. Wolałam I i II część gdzie zwierzęta były tylko zwierzętami a nie organizującymi się myślicielami :-)

Kajaga

tak z tym akurat przesadzili w 100%......dinozaury mogły się nawoływać jak dzisiejsze lwy, a nie porozumiewać się jak ludzie :)

Piepek12

najlepszy był ten dzwoniący telefon z brzucha spinozaura hahahahahahahahahahaha

ArusArczes

tak to było zdecydowanie najzabawniejsze :D

ocenił(a) film na 5
adzej

Dla mnie najsłabszy z całej serii. Pod względem fabularnym i technicznym.

magdziorkaa

dobra dobra .......pozwólcie że coś wyjaśnię ......giganotozaur spoko loko luz ino on polował w grupie i na zauropody, a gdyby był samotnikiem zauropoda mógłby się w po prostu "wystraszyć" .......gdyby spinozaur był rybożerny nie mógłby być dinozaurem (dinozaur to zwierze tylko i wyłącznie lądowe) .....największy okaz giganotozaura przekraczał 14 metrów długości, a największy okaz spinozaura przekraczał 21 metrów długości ......więc biorąc to wszystko pod uwagę wychodzi na to że to akurat najpotężniejszym zabójcą jest spinozaur a nie giganotozaur :).....rozważajcie :)

ocenił(a) film na 6
Piepek12

No no ... mamy specjalistę. Warto poczytać. Dzięki

andpol

N.M.Z.C ;D

ocenił(a) film na 8
Piepek12

"gdyby spinozaur był rybożerny nie mógłby być dinozaurem"
Nie zgadzam się. To, że czasem sobie łapał rybkę nie dyskwalifikuje go od razu z bycia dinozaurem... Zresztą nie tylko spinozaur jest posądzany o rybożerność.

Julia_20

oj sorry gdzieś to wyczytałem.....teraz tej strony nie mogę znaleźć, a zarazem nie mogę tego potwierdzić ;)

ocenił(a) film na 7
adzej

fabularnie najgorszy, technicznie też, według mnie. Widać wyraźnie, że komputerowe modele dinozaurów są gorsze, niż w poprzednich częściach. Poza tym wolę szczerze mówiąc, żeby ruch, czy ataki dinozaurów były mniej efektowne, ale żeby przynajmniej korzystali z fizycznych, mechanicznych modeli, których tutaj jest o wiele, wiele mniej niż w jedynce. Taki model fakt, że ogranicza ruch i trzeba kombinować z montażem, ale za to jest on jak najbardziej namacalny - to jest według mnie piękno filmów lat 80. i 90. :P ale to jak najbardziej tylko moje zdanie ;)

co do większości obecnych paleontologów-amatorów : też mogę wyczytać informacje z wikipedii i powiedzieć, że tyranozaur miał 13 metrów, a spinozaur 18, a kto jest większy ten wygrywa. Trochę bez sensu takie rozumowanie, więc zachęcam do przyjrzenia się przynajmniej dwóm innym aspektom (pojawiającym się na wikipedii) ;) :
1. Tyranozaur jest lepiej udokumentowany, znaleziono więcej okazów, niemało kompletnych szkieletów.
2. Tych dwóch drapieżników dzieli 30 milionów lat (!), nie istniały w tym samym czasie (jak z resztą połowa dinozaurów pokazanych w PJ). Każdy z nich miał inne warunki, innych przeciwników itd.

kokon_mw

wykonanie makiet i obróbka komputerowa jest pracochłonne, więc zrobili to komputerowo .......kolejna rzecz to pojedynek spinozaura i tyranozaura .... rzeczywiście spinozaur jest silniejszy i by wygrał z t.rexem :)

ocenił(a) film na 7
Piepek12

zyskują na czasie ale tracą na jakości imo ;)

kokon_mw

reżyser i reszta myśleli tylko o kasie bo park jurajski przyciągał ludzi więc zrobili to na "odczep się"

ocenił(a) film na 7
Piepek12

Na moje fabuła była dla mnie najgorsza,Ze Spinozaura zrobili powolnego dinozaura,ten film wywołał wiele kontrowersji,a wszystko przez tą walkę,nie wiele wiedziano o spinozaurze i gdy dali tam spinozaura popełnili błąd mogli dać giganotozaura,który był bardziej znany ale nie oni wybrali spinozaura,pragnę też dodać,iż tyranozaur i spinozaur w filmie byli podrostkami,znam pomiary w stopach,i poznałem że tyranozaur miał 10 m,a spinozaur 14,3 m długości,gbyby byli dorosłymi osobnikami to tyranozaur miał by z 15 m a spinozaur około 25 m(takie wymiary miały z odległościami między kośćmi)

Bruzdaa

według mnie to spinozaur musiał być młodszy od tyranozaura bo gdyby spinozaur był tego samego wieku to t.rex nie dobrał by się od jego szyi bo był po prostu za niski. rzeczywiście zrobili z niego wolnego dinozaura np. uciekając z tej zagrody nigdy by nie mieli szans uciec przed tym potworem. a t.rex był "ślimakiem w królestwie dinozaurów", a oni zrobi z niego sprintera. serce tej przerośniętej ropuchy, przy szybszym biegu pękało bo nie nadążało z pompowaniem krwi, a mięśnie nóg uciskały żebra. dlatego więc mógł on biec tylko 5km/h, a człowiek wyciągnie chyba 15 km/h ???