To jest tylko dobry film!! Co najwyżej bardzo dobry, ALE jest wiele lepszych filmów które sa 10 razy niżej!! nie rozumię tego całego rankingu.
Moja ocena 6/10
Pier... takich jak ty, co tylko potrafią bluzgać a nic sensownego nie potrafią napisać. Daruj sobie wchodzenie na Filmweb, ok?
Encore, tak jak wielu innych ludzi nie potrafisz zrozumieć jednego. Że film czysto masowy i rozrywkowy TEŻ potrafi być arcydziełem, filmem kultowym. To tak jak z np. "Thrillerem" Michaela Jacksona. Dzieło masowe, rozrywkowe, ale genialne i kultowe. Także nie tylko kawior czy krewetki mogą smakować genialnie, ale też dobrze zrobiona pizza.
Można sie czepiać każdego filmu, bo na KAŻDY film znajdą się jakieś haki, jakieś błędy czy nieścisłości. Ale po co sie doszukiwać tego kiedy CAŁOŚĆ jest świetna.
Hmmm. Przeczytalem cala dyskusje, gdyz jestem wielkim fanem JP, no i ciekawy bylem reakcji kinomanow na to ciekawe zjawisko, jakim byl ten film... hmmm... podsumowujac, moge zapytac Encore'a, czemu od razu nie mozna sie przyczepic do osi calej fabuly - przywrocone do zycia dinozaury przeciez ledwo bylyby w stanie zrobic krok w naszej rzeczywistosci, a co dopiero biegac sobie za samochodami, czy spychac je wprost na zmieniajace ich tor spadania drzewa. Dzialoby sie tak, poniewaz, mili panstwo, w naszej atmosferze jest o jakies 10% mniej tlenu niz w mezozoiku. I ot, taki przywrocony do zycia dinozaur by sie w naszej atmosferze dusil z niedotlenienia... :)
Z drugiej strony przyznaje, ze film ma pare niedociagniec (jak kazdy), np. scena w dyspozytorni: zawsze mnie zastanawialo, czemu Timmy nie moze podac Grantowi albo Ellie karabinu, ktorego aktorka nie mogla podniesc, bo musiala pomagac Alanowi... Lex byla zajeta komputerem, zas Timmy zajety byl... skakaniem wokol niej i targaniem sie za wlosy :) no, ale mniejsza z tym, film jest wg mnie jednym z wazniejszych w historii kina, nie tylko ze wzgledu na wspaniale (a tak!) efekty specjalne, ale rowniez ze wzgledu na uksztaltowanie wizerunku dinozaurow bardziej odpowiadajacego rzeczywistosci niz wczesniejsze proby: zwierzeta te nabraly zwinnosci, szybkosci, sprytu, staly sie prawdziwymi zwierzetami, a nie gorami miesa czy nieudolnymi drapieznikami :)
pozdrawiam! :)
Podaj potrzebny odnośnik do informacji: "Dzialoby sie tak, poniewaz, mili panstwo, w naszej atmosferze jest o jakies 10% mniej tlenu niz w mezozoiku."
prosze:
http://www.pnas.org/content/96/20/10955.full
jednak musze sprostowac - nie 10%, lecz w triasie nastpil wzrost tlenu po wielkim wymieraniu permskim do ok. 26-27% w okresie jurajskim, gdy wielkie stada zauropodow przemierzaly planete... coz, nadal te 5-6% to odpowiada mniej wiecej stezeniu tlenu na szczycie Mount Everest. Nadal zatem twierdze, ze dinozaury w naszych czasach nie bylyby zbyt ruchliwe...:)
drugiego takiego filmu nie ma i koniec. Nie ma go do czego porównać. Jeden w swoim rodzaju.