Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163933
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Premiera w Australii byla 2 dni temu. Dzisiaj sie wybieram, takze opisze wrazenia ;-)

kajfi

Bardzo dobry film. 8/10. Nawet nie idzie poznac ze Ledger zmarl podczas produkcji. Duzo motywow masonskich z wszechwidzacym okiem i szachownica, troche ezoteryki (wisielec). Sceny w snach zywcem wyjete z Monty Pythona. Ogolnie POLECAM

ocenił(a) film na 8
kajfi

Po twoim opisie już tym bardziej nie mogę się doczekać polskiej premiery... :D

kajfi

Byłam dzisiaj i muszę powiedzieć, że wyszłam z kina zachwycona. Kreacjami aktorskimi, rozmachem filmu oraz niezwykłą warstwą imaginacyjną, że tak ją określę :-)
Prawdopodobnie film to okazja do podróży na granice imaginacji każdego potenjalnego widza... To najlepszy film reżysera, jaki dotąd widziałam. Moim zdaniem naprawdę udało mu się stworzyć unikalne, dwugodzinne widowisko, traktujące o m.in. nieśmiertelności oraz nieskończoności i konieczności opowiadanie historii... Więcej nie piszę, gdyż nie chcę zepsuć przyjemności premiery polskim widzom :)

ocenił(a) film na 8
kajfi

We Francji premiera jest dziś tak więc z biletami w ręku oczekuje wyznaczonej godziny :)))))

ocenił(a) film na 5
kajfi

Rety, ja też czekam z niecierpliwością :)

ocenił(a) film na 8
tygrysulka

Ehh...czemu ma być w Polsce dopiero w 2010 ?!

ocenił(a) film na 10
Tuiq

polska premiera odbędzie się na festiwalu Camerimage w Łodzi, będzie też Terry Gilliam