Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163938
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

9/10 świetny!

ocenił(a) film na 7

Naprawdę dobry film.
Wciągający.Mimo, że trwa 2h to w ogóle się nie nudziłam co na tak długich filmach mi się raczej nie zdarza.
Ledger wypadł znakomicie! Jego gra przyciągała uwagę,to również jest wielkim plusem filmu.
Malutki plusik dla Depp i Farrella.
Naprawdę warto.

Monikk_

Jestem właśnie po filmie, może się nie nudziłem, ale ciężko oceniać ten film aż tak pozytywnie jak ty. Masz racje co do, niestety ostatniej roli Ledger-a, dobrze wypadł Depp, ale było go za mało ! (myślałem że na dłużej zagości na ekranie). W niektórych momentach strasznie się dłużył i wydawał bez sensu. Jak dla mnie 6/10 był niezły i nic poza tym.

ocenił(a) film na 3
s1lent

Jak dla mnie nie tylko w niektórych momentach, ale cały czas wydawał się bez sensu, nie będę się rozwijał nad fabułą itp. za całokształt nie więcej niż 3\10

ocenił(a) film na 7
kamilkov

To film nie dla wszystkich.Byłam w kinie z koleżanką dla której to też była nuda. Ja jestem mega fanką takich filmów.
Wiadomo, że patrząc okiem krytyka znajdzie się dużo niedociągnięć ale byłam oczarowana całym filmem więc nie zwróciłam uwagi na jakieś drobiazgi :D

Monikk_

Ja mogę powiedzieć, że też byłem w kinie z osobami, które lubią ten gatunek, sam się do nich zaliczam, ale potrafię na to spojrzeć inaczej i liczyłem na coś więcej, że film mnie wciśnie w fotel i będę totalnie otumaniony, tak jak to było po np: Avatarze.

ocenił(a) film na 4
s1lent

Mnie zupełnie nie wgniata, a nawet nie grzeje ani Avatar ani Parnassus. Fabuła w obydwu filmach jest prosta przewidywalna a miejscami nawet infantylna. Tak jak po Avatarze można było spodziewać się fajerwerków i efekciarstwa, tak po Imaginarium spodziewałem się rzeczywiście zapowiadanej kontynuacji klimatycznej rodem z Munhausena czy Bandytów Czasu, dostałem natomiast zlepek niezbyt oryginalnych pomysłów oraz upijającego się starca. Samo Imaginarium Parnassusa, które miało być jakoby odzwierciedleniem umysłu jego jak i ludzi doń wchodzących zawiodła mnie już totalnie. Wszystko spłycone, uproszczone i ociekające sztucznością. Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z zachwytami nad Leadgerem, toż to przeciętny aktorzyna, bez ani jednego wybitnego filmu na koncie. No chyba, że za takowy ktoś nowego Batmana uważa(o zgrozo ).
Zastanawia mnie fakt, jako fana Terry'ego, że ludzie, którzy widzieli wcześniej podane tytuły rzeczywiście Parnassusa akceptują, natomiast znęcają sie nad Krainą Traw, która była od Imaginarium o niebo lepsza :/
Nad Avatarem nawet nie będę się rozwodził, bo to jeden wielki fajerwerk, ale od Camerona nic sie nie spodziewałem wielkiego od czasów Otchłani ( Abyss ) i Urodzonych Morderców. Gilliam natomiast zawiódł mnie i to bardzo ;/

Pozdrawiam

CanGetNoSleep

W opisie osoby masz wpisane "Student ASP wrocław", piękno świata przedstawionego w Avatarze chyba powinno Cię oczarować ^^. Avatarowi można zarzucać, że jest przewidywalny choć i tak genialny. Nie zgodzę się z tobą w kwestii przewidywalnej akcji Parnassus-a, jest dość oryginalny.

Polecam oglądnąć kilka filmów z Ledgerem, zanim postawisz nad nim kropkę. Sam mogę polecić "Candy" , "Casanova" , "Tajemnica Brokeback Mountain" , "Obłędnego Rycerza".

ocenił(a) film na 10
s1lent

Mogę powiedzieć tylko tyle, że nie rozczarowałam się tym filmem. Niektórym się to wyda dziwne ale jak dla mnie arcydzieło 10/10.
Gratulacje dla Heatha, Johnnego i Colina, nawet Jude mi się spodobał xD

ocenił(a) film na 10
sHe_4

Wcale nie wydaje mi się to dziwne, wręcz przeciwnie sama wahałam się nad oceną, w końcu dałam 9/10 bo chyba ciągle czekam na film, któremu dam 10/10 ale jak się nie doczekam to zmienię ocenę i Parnassus będzie miał u mnie 10/10.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
adrastea

Uważam, że ten film był naprawdę dobry. Moja ocena to 9/10.
Niektórzy mogą nie rozumieć o co chodziło, ponieważ film był trochę pokręcony, ale moim zdaniem właśnie dlatego przypadł mi do gustu.

Pinkaa

" film był trochę pokręcony, ale moim zdaniem właśnie dlatego przypadł mi do gustu." - to jest wyznacznikiem oceny dla filmu 9/10 ? Jeżeli nie rozumie filmu daje mu 10 albo 9, bo jest najwyraźniej tak super, że mi się w głowie nie mieści ? - Ja nie rozumiem takiego myślenia.

ocenił(a) film na 8
s1lent

pokręcony = niezrozumiały?? od kiedy?
widocznie lubisz jak wszystko jest dla Ciebie logiczne, poukładane, mające
swoje racjonalne wytłumaczenie. Niektórzy lubią natomiast niedopowiedzenia,
dające do myślenia niejasności, zmuszające do ciągłego analizowania całego
filmu

teraz rozumiesz?

bellsa

W tym przypadku pokręcone = niezrozumiałe i tyle w tym temacie.

ocenił(a) film na 9
Monikk_

zgadzam się ! film bardzo dobry, polecam go serdecznie. mimo, iż po motywie lustra spodziewałam się czegoś innego, to nie jestem zawiedziona z takiego rozwiązania. gra aktorska znakomita, bardzo efektowny film ;)

ocenił(a) film na 8
Monikk_

Zgadzam się film był niesamowity ! ;)
Jak dla mnie za mała rola Johnny'ego Deppa, ale po za tym EXTRA !
xDD

ocenił(a) film na 10
Monikk_

Boski film , boscy aktorzy..
nie ma takiego drugiego, jestem BARDZO mile zaskoczona, chćę więcej takich filmów ! :)

ocenił(a) film na 8
ewelina8888

Powiem tak .. film zdecydowanie nie dla wszystkich ALE tak jak jedni uwielbiają mroczne klimaty Burtona tak inni (w tym ja) uwielbiają chory i pokręcony świat Gilliam'a . Widz nie doszuka się tu na pewno wielkich przekazów i refleksji takich jak w Skazanych na Sh. czy Zielonej Mili lecz właśnie dla fanów Krainy Traw , 12 małp czy Las Vegas Parano które także można by rzec są pokręcone , chore ,a padają także stwierdzenia ,że o niczym Parnassus będzie bardzo dobrym filmem .

Ode mnie 8/10

zimer69

W tym filmie, poza mrocznymi ulicami Londynu nie ma nic mrocznego. Dlaczego niektórzy starają się zauważyć coś czego nie ma w tym filmie.

Parnassus jest filmem dobrym, ale czegoś mu brakuje.