Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163937
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Trzeba uważać z krytyką tego filmu , ponieważ jego główna gwiazda nie żyje a jak wszyscy wiemy, na całym świecie wielbi się nieziemsko aktorów, piosenkarzy , którzy już odeszli.... Według mnie takimi filmami może zajmować się tylko Tim Burton i co do tego nie mam wątpliwości. Nie dziwie się też, że np Depp (który jest mimo to moim ulubionym aktorem)oddał całą gażę córce Ledgera, przecież grał tam tylko przez jakieś 5 minut, więc nie powinno być takiego halo z jego "dobroczynności". Słabe wykonanie, może taki był zamysł , ale jak dla mnie za sztuczne. Najbardziej trafną oceną jest 4 - poniżej oczekiwan.

helvetti

Zgadzam się całkowicie. Niestety świetna obsada nie uratuje kiepskiego filmu. 4/10

ocenił(a) film na 10
helvetti

wedlug mnie niemasz racji. Ta "sztucznosc" byla specjalnie kreowana, poniewaz caly film trzeba bylo przyjmowac z przymrozeniem oka. Co do samego aktorstwa to wszyscy zagrali bardzo dobrze. No przynajmniej moja opinia jest taka :) Dla mnie 10/10 bo film magiczny, wyjatkowy i jedyny w swoim rodzaju, dodatkowo z dawka humoru i koniec pozostajacy w zawieszeniu.

ocenił(a) film na 10
Getsuyobi

tak tak wlasnie zgadzam sie z Toba. ale zapomniales o wspanialej muzyce!!!najlepsza jak ta starsza babka tanczyla walca czy cos tam z.. deppem (?).
dla mnie film fantastyczny, czekalam na niego 2 miesiace czy tam 3. gilliam rowniez jest poryty jak burton. wg mnie udany film. a ta 'sztucznosc' nawet nie wiem gdzie ja zauwazyles.
jak dla mnie polaczenie swiata realnego z czyms tak fantastycznym jest .. no MEGA

ocenił(a) film na 4
Snaa

Zauważyłam "sztuczność"o ile można tak określić film nierealny w samym wykonaniu. Przecież jest dostępna doskonała technika , którą mogli wykonać ten film , tak ten świat nie wydawał się trójwymiarowy, nie chce oglądać kreskówek,ten świat nawet , kiedy chcieli przedstawić go w sposób kolorowy wychodziło jakoś tak strasznie. Poprostu złe wykonanie, np gdy w pierwszych scenach ten pijany chłopak spada pod ogramne schody obok niego jest pinezka, baaaaaardzo sztucznie zrobiona, czegoś takiego można by się spodziewac 20 lat temu i byłoby bardzo nowoczesne a nie teraz...

ocenił(a) film na 10
helvetti

Ja nie szukam na siłę nowoczesności.
Ważne, że film zmusza do myślenia.
Od nowa i na nowo, jak historia, która wciąż sama się opowiada.

ocenił(a) film na 10
erea

Helveti mi sie wlasnie podobal bardzo ten świat, ze nie byl 3D tylko taki na maksa bajkowy. skojarzenie z Alicja, te płaskie karty-rycerze itd.
wiadomo kazdy ma swoj gust!
pozdrawiam