Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163938
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Jest do film typowo dla ludzi, którzy idą do kina z dopalaczami i wystarczy im żeby się tam coś tylko ruszało i dla nich ten film jest rewelacyjny ;/

wandalinho

Hm, takie twoje zdanie . Mi osobiście się film bardzo podobał. Polecam :)

ocenił(a) film na 9
wandalinho

To, że nie zrozumiałaś filmu nie oznacza, że dla wszytskich jest niezrozumiały. Ja przed wejściem do kina nic nie brałam,a jestem nim zachwycona.

ocenił(a) film na 9
DEPPort_to_BURTONland

nie zrozumiał-AŚ albo nie zrozumiał-EŚ. W sumie nie wiem

ocenił(a) film na 9
wandalinho

Zgadzam się całkowicie z przedmówczynią. Film jest bardzo trudny i przypuszczam, że jakiekolwiek używki tylko przeszkodziłyby w odbiorze. Fenomenalna rola Christophera Plummera. Na wielką uwagę zasługuję także rólka Johnego Deppa, który jak zwykle jest nie do pobicia. Cały film jest nie tylko przyjemny i ciekawy, ale również bardzo mądry. Uważnemu odbiorcy nie tylko da do myślenia, ale także wzbudzi wiele refleksji egzystencjalnych. Najlepsza scena: szatan z uśmiechem daje jabłko zakonnicom. :]

użytkownik usunięty
Bick

nie wiem czemu niby jest trudny, raczej wszystko jest dosc oczywiste nie jak np w 'Tideland'

Bick

dobre też było jak diabeł powiedział ''do diabła'' :D

ocenił(a) film na 9
wandalinho

To jest przede wszystkim film dla specyficznych ludzi, o równie specyficznym poczuciu humoru. ;P

ocenił(a) film na 5
wandalinho

Dokładnie, mam identyczne zdanie, film po prostu dziwny. Pieniądze uważam za stracone, słaby średniak.

wandalinho

oglądanie na haju filmu, który jest sam w sobie tak pokręcony, mogłoby być niebezpieczne, ośmielam się stwierdzić;P

przykro mi, Osobo-Założycielu Tematu(ja po końcówce -nho obstawiam na pana;p), że tylko tyle z filmu udało Ci się zrozumieć.. że coś się ruszało..

"Tideland", heh, to jest dopiero 'nieoczywisty' film;)

tyanne

Tideland byl wykrecony, ale nie byl niezrozumialy. ;) Rowniez specyficzny film, bardziej pewnie przystepny dla tych, ktorzy ogarna pewne motywy oraz motywiki.

A osoba zakladajaca ten temat bardzo sobie poblaza dyskredytujac ludzi, ktorzy widzieli, zrozumieli i im sie podobalo. ;>

Sama na Parnassusie w kinie siedzialam obok paru dziewczyn, z ktorych niesmialych cichych komentarzy czynionych raz na jakis czas do siebie nawzajem moglam tylko sie usmiechac pod nosem i z politowaniem krecic glowa. Ale coz. Pozniej tacy ludzie rozpowiadaja podobnym sobie, ze 'film byl sredni'. No, ale.. nikt im tego nie zabroni, prawda?

Co do samego filmu - jestem zakochana. Pieknie zrealizowany, swietnie pomyslany. Czekalam dlugo, ani troche sie nie rozczarowalam.