Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163937
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Odniosłem wrażenie, że "przegrał" zakład nie po to by upokorzyć Parnassusa, lecz by mógł się z nim dłużej bawić się w kotka i myszkę. Możliwe nawet, że z nudów pozyskał takich Parnassusów więcej, pilnując żeby żaden z nich się nie spotkał, czy uszkodził w momencie desperacji.

"Przegrywał" jedną grę tylko po to by rozpocząć kolejną... Że chodziło mu nie o to by złapać królika, lecz by go gonić. Stąd jego rozczarowanie, gdy w końcu osiągnął zwycięstwo.

użytkownik usunięty
YouzeQ

Dokładnie takie samo wrażenie odniosłem...
Zwłaszcza motyw z wrzuconą siłą w lustro czarną laską z ulicy, w towarzystwie której później szatan się pojawił.
Tak naprawdę miał w dupie tę przynajmniej jej duszę bo mógł wygrać już zakład (stawka szła o ilość a nie "jak"). Tymczasem prowokował i bawił się dalej.

ocenił(a) film na 5

Co ty tam wiesz.

ocenił(a) film na 8
YouzeQ

Pan Nick w pewnym sensie lubił Parnassusa, widać to chociażby gdy jego córka sama wskoczyła w lustro, a on "Parnassus nigdy mi tego nie wybaczy"
Był on jego kompanem i wręcz przyjacielem, z którym bawił się w zakłady od wieków. Mimo iż jest diabłem, nie jest aż tak okrutny w gierkach z doktorem, a ich gra będzie trwać wiecznie. Wydaje mi się, że to było głównym powodem, dla jakiego Parnassus uzyskał nieśmiertelność i swoją moc, aby droczyć się z Nickiem przez całą wieczność. Bardzo specyficzny rodzaj przyjaźni, ale ja to tak odebrałem :)

ocenił(a) film na 8
cokane87

Ja odniosłem raczej wrażenie, że traktował go jak zwierzątko które dostarcza mu rozrywki. I dlatego o niego dbał, zapewniając mu nieśmiertelność, nie pozwalając mu się uszkodzić itd.

ocenił(a) film na 8
YouzeQ

Ciekawe czy ktoś odebrał tę postać zupełnie inaczej.