Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163937
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Czytając Wasze opinie, nasuwa mi sie zdanie: nie popadajmy w skrajności!
Film zanim wszedł do kin, na filmweb miał ocenę coś ponad 8, czy 9(już nie pamiętam), a poniżej czytam opinię, że ip46075 dał ocenę: 1.
Wydaje mi się, że większość osób, dała bardzo wysokie opinie ze względu na całą śmietankę towarzyską, jaka pojawia się w tej produkcji. W końcu nie w każdym filmie znajdziemy takie osobistości jak: Ledger, Deep, Law i Farrell, prawie że jednocześnie… Niektórzy dali tak wysokie opinie ze względu na sympatię do któregoś z wyżej wymienionych Panów…

Ja film mogę spokojnie ocenić na 7. Moim zdaniem jest to obiektywna opinia. Film nie powala na kolana, ale nie jest też kompletnym rozczarowaniem. Kostiumy są świetne, fabuła zawiła, ale naprawdę fajnie się ją ogląda. Czyli ogólnie nie mam się do czego przyczepić. Nie zapominajmy, ze jest to film z gatunku fantasy i nie ma co oczekiwać, że będzie realny.
Uważam, że aby wczuć się w role bohaterów, należy mieć czysty umysł. Oglądając trzeba całą swoją uwagę skupić na opowieści.

ocenił(a) film na 10
Moniiana

Ja dałem 10, bo film Gilliama przekracza bariery wyobraźni. Jest piękny wizualnie, świetnie zagrany i ma bardzo fajną fabułę. Ci co dają 1/10 to fani "Avatara", którzy boją się, że film Terry'ego wyprzedzi bajkę o smerfach w Top 100.