Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163938
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

Piękny ;)

ocenił(a) film na 8

Baśniowy, klimatyczny... Ale oczywiście nie dla wszystkich. Czytając różne wątki, dochodzę do wniosku, iż ludzie w dzisiejszych czasach nie mają wyobraźni. Cóż, nieliczni ją posiadają. Ale to jest tylko takie moje odczucie, mogę oczywiście się mylić. A więc ludzie bez wyobraźni, nie dostrzegają magii filmu, po obejrzeniu rzucają ocenami ,, 1/10'', ,, totalne dno'' itp. Oczywiście, nie obchodzi mnie to, że ocena filmu spada, ogólnie nie sugeruję się ocenami, jednakże denerwują mnie ludzie którzy nie rozumiejąc filmu, nie oglądając wcześniejszych filmów Gilliama( który ma bardzo ciekawą wyobraźnię i ,,plastyczne wizje''), wystawiają mu ( Parnassusowi) słabe oceny, lub prowadzą długie dyskusje, starając się dowieść, jak słaby jest ten film. Na film składa się dobra fabuła ( w przypadku Parnassusa, może nieco chaotyczna, ale to w filmach uwielbiam, aby samemu dochodzić do pewnych wątków), gra aktorska( Ledger, Deep, Law, Troyer( według mnie świetnie zagrał), Waits, Plummer. Warto również wspomnieć o aktorze, który wcielił się w postać Antona. Jakoś mało kto o nim wspomina, a według mnie zagrał lepiej niż Law( który jest moim ulubionym aktorem;P)To tyle co do gry aktorskiej). W filmie dobre wrażenie robią efekty specjalne( choć przepadałem za starymi dobrymi makietami, dekoracjami, których Gilliam używał m.in. w ,, Przygodach Barona Munchausena'' lub w ,,Brazil''). Jednakże efekty to tylko moim zdaniem ,, dodatek do filmu''. Muzyka nie jest jakaś wyszukana, to zwykła muzyka, niezbyt wyróżniająca się. Przeciętna. Podsumowując, fabuła nie jest wyśmienita, jest dobra, do przemyślenia, gra aktorska jest na wysokim poziomie, oprawa audio wizualna jest dobra. Film to dla mnie przede wszystkim ogólna całość i magia( gra aktorska, ujęcia, efekty, muzyka, fabuła), a w Przypadku Parnassusa ta całość jest zgrabnie wypełniona. Jak dla mnie 8/10.

ocenił(a) film na 8
maro131

Jak dla mnie 9/10. Świetny film!! Polecam.

ocenił(a) film na 4
Edziu_93

następna osoba, która wyskakuje z wyobraźnią:).Człowieku, to że ludzie oceniają słabo film nie zależy od ich wyobraźni.Ja uważam ,że mam wybujałą wyobraźnię, ale ten film mnie niczym nie ujął.Obrazy, kolory.rzeczy itd.juz wszystko widziałam wcześniej.Chce przez to powiedzieć , ze reżyser powielił poprostu innych twórców bajek i filmów baśniowych.A bajek w swoim życiu naooglądałam się bardzo dużo.

ocenił(a) film na 3
luckygirl23

Zgadzam się z lonelygirl-jak komuś się nie podoba to zaraz nie zrozumiał,głupi,bez wyobrażni.Pewnie 90% nowych tematów z opinią na filmwebie dostaje od razu zjebe od kogoś kto jest innego zdania i stara się za wszelką cene to udowodnić.

ocenił(a) film na 6
luckygirl23

"Po prostu", nie "poprostu". Ach ta klawiatura, znowu ten sam błąd. Polecam firefoxa - podkreśla byki.

ocenił(a) film na 4
swayze3

polonista sie znalazl:D.

ocenił(a) film na 6
luckygirl23

Polonistka z całkiem pokaźnym stażem.

ocenił(a) film na 4
swayze3

wow naprawdę, a kogo to obchodzi na forum filmowym

ocenił(a) film na 10
luckygirl23

generalnie do działania wyobraźni są książki, a filmy SĄ wyobraźnią widz musi tylko oglądać a nie wyobrażać...bo chyba trudno wyobrazić sobie coś co widzę xD
jeżeli już coś to w film trzeba się wczuć i poczuć klimat, a jeśli to nie nasze klimaty to trudno - film się nie będzie raczej podobał... a do tego dochodzi ocena postaci przedstawienia fabuły a nie każdemu wszystko się podoba.

Ja os. "Parnassusowi" dałam 10 bo naprawdę mi się podobał film postaci itd.

pzdr. :)

ocenił(a) film na 6
maro131

Czyli reasumując, podoba się ludziom z wyobraźniom a nie podoba tym którzy jej nie posiadają hmmm może i tak jest. Dziwny film jak dla mnie i mało w nim logiki... tym bardziej, że nie lubię klimatów typu magic mirror ... Czy przereklamowany? Tak. nieźle mnie oszukał zwiastun w telewizji ale bądź co bądź da się go w miarę spokojnie obejrzeć. 6/10

ocenił(a) film na 1
maro131

"Baśniowy, klimatyczny... Ale oczywiście nie dla wszystkich"

Jasne, dla ludzi z wyobraźnią taką jak Twoja

"Czytając różne wątki, dochodzę do wniosku, iż ludzie w dzisiejszych czasach nie mają wyobraźni."

Czytałeś jakieś wątki z dawnych czasów?

"Cóż, nieliczni ją posiadają."

Jestem pełen podziwu dla Twoich zdolności oceniania wyobraźni ludzkiej na podstawie analizy postów.

"Ale to jest tylko takie moje odczucie, mogę oczywiście się mylić"

Dzięki Najwyższemu, jest jeszcze dla Ciebie nadzieja.