Parnassus

The Imaginarium of Doctor Parnassus
2009
6,6 164 tys. ocen
6,6 10 1 163938
6,2 38 krytyków
Parnassus
powrót do forum filmu Parnassus

5 duszą nie była córka tylko Tony, Val była nagrodą i nie mogła być elementem rozgrywki, diabeł cały czas oszukiwał dr i tym razem też chciał oszukać ale Tony go przejrzał i wybrał Dr i stał się 5 duszą.
Diabeł daje szanse Dr dlatego że lubił hazard, pokazanie, że diabeł kusi człowieczka na codziennie dając nam możliwości wyboru i to człowieka i tu właśnie była moim zdaniem podkreślona wolna wola człowieka. Czo do zakończenia czy zakończenie jest szczęśliwe? moim zdaniem nie do końca, Val ma rodzinę o jakiej marzyła ale nie ma Ojca którego bardzo kochała, Tony nie żyje, Dr jest bezdomnym alkoholikiem, którego wszyscy opuścili tylko jedyny Percy zostaje z nim. Percy był od samego początku z Dr, można go zobaczyć gdy mnisi opowiadają historię, on po prostu jest przyjacielem Dr) Percy jest jakby sumieniem Dr kilka razy kazał mu przestać grać z Diabłem, podpowiada i informuje o konsekwencjach lecz nie został wysłuchany, to że jest karłem może ma symbolizować sumienie że jest małe i często człowiek je zagłusza i pomniejsza.
Wniosek z filmu dla mnie jest taki:
1. Źle wychodzisz na układach z diabłem ( przykład Dr)
2. Każdy ma swój los zapisany ( śmierć Toniego)
3. Opłaca się marzyć bo marzenia mogą się spełnić ( Val i Anton)

PS. Można zakładam osobny temat gdzie skopiuje tę wiadomość i odpowiedz tam bo tutaj już jest wiele wątków. :)