Film bardzo dobry. Ale o czym jest? Sami musicie wpaść, prawdopodobnie za pre lat wam się uda, i to normalne ze dopiero za tyle, kiedy zdobędziecie wrażliwość i inne spojrzenie na świat - oby. Czy film rewelacyjny? Moze nie, ale przesłanie jest bardzo ładne. Juz na wstępie je widać:)
No to powiedz nam,jakie to rewelacyjne przesłanie niesie ten film? Oświeć młodzież i tych starszych (tj. mnie ;)
Bo szczerez mówiąc ja się na tym filmi totalnie wynudziłem.
Bo szczerez mówiąc ani efektów jakiś ciekawych nie widziałem i ni cholery nie kapuję przesłania filmu. tylko błagam nie mów o wyborze dobro-zło bo takie przesłanie to i w Modzie na sukces da się znaleźć.
Krótko mówiąc reżyser ma świra na punkcie nieśmiertelności i chyba jednak nic z tego nie rozumie próbując wszystko wytłumaczyć przy pomocy rozumu i wmówić nam że tylko on jeden ma racje.To oczywiście tylko moja refleksja ale jego koncept mi nie za bardzo odpowiada po za tym film mi się bardzo podoba, a taka mała różnica poglądów nie ma raczej wpływu na mój odbiór filmu.
w takim razie ja też mam pytanie: czy Parnassus faktycznie oszukał diabła?
może to Doktor stał się jego ofiarą albo co więcej ofiarą własnej iluzji?
O ile się nie mylę to polski tytuł mówi o oszukiwaniu diabła .Domysłów kto kogo oszukał najprościej powiedzieć że największym oszustem jest nasz własny umysł który odcina od nas to czego sam nie jest w stanie pojąć - i zakłada że to nie istnieje. Natomiast Parnassus miał lustro do pokazywania tego co kryją umysły a nie dusze ludzkie.