Czy znacie jakieś podobne filmy do Parnassus'a, Nieustraszonych Braci Grimm, Alicji ? Chodzi mi o ten baśniowy, magiczny klimat. Z góry dziękuje.
Dopiero niedawno udało mi się dokończyć oglądanie Carnivale - faktycznie wybitny, szkoda że nie zostały nakręcone kolejne odcinki, serial miałby ogromny potencjał.
Dziękuję zatracony za podsunięcie mi tego tytułu, pozdrawiam :)
Labirynt Fauna - nie wymaga komentarza :)
Stardust - podobał mi się i to bardzo mimo pewnych niedociągnięć..
Ink Heart - podobał mi się mniej... ale i tak jest to dość przyjemne kino familijne ;)
City of Ember - nie jestem pewna czy mogę go podpiąć pod "podobne filmy.." ale też przyjemny familijny..
Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
Pozdr.
Czy ja wiem?
Miasto Zaginionych Dzieci i Delicatessen jak najbardziej moim zdaniem.
Ja bym dorzucił do listy jeszcze "Lustrzaną maskę" - film familijny - niesamowity wizualnie.
ja znam opowiesci z narnii, ale nie wiem czy o taką 'baśniowość' chodzi : |
tam jest troche za duzo stworków chyba;/
ja bym dał może willie wonka i fabryka czekolady.
poleciłbym też parę kultowych anime ale, że niektórzy nie lubią to zamilczę.
Dlaczego? Kultowe anime to kultowe animie i na pewno warto jest o nich wspomnieć, kwestia lubił/nie lubił nie powinna być przeszkodą :)
Jeśli chodzi o anime w klimatach baśni i magicznych klimatów to polecam filmy Hayao Miyazaki, np:
"RUCHOMY ZAMEK HAURU" czy "PONYO" to te chyba najbardziej magiczne, a "Zamek Hauru" jest bardzo w klimacie Gilliama.
Oczywiście filmy Tima Burtona mają podobne klimaty co Gilliama, np:
"JEŹDZIEC BEZ GŁOWY", CHARLIE I FABRYKA CZEKOLADY" czy "EDWARD NOŻYCORĘKI"
Coś w klimaci "Braci Grimm" do bez wątpienia polecam "TOWARZYSTWO WILKÓW" czyli historia Czerwonego Kapturka wg. Neila Jordana.
Dorzucę "TOMCIO PALUCH"
http://www.youtube.com/watch?v=rP6Z3j_jSuE&feature=related