Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242188
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Nie ma takiego wyjaśnienia, że Mel Gibson przesadził z filmem. O to właśnie tu chodziło. Cała prawda z Biblii została przeniesiona na ekran. Film jest mocny i przekazuje to czego nie udałoby się nam wywnioskować ze ślęczenia nad Księgą, a wiadomo, że jest ona zapisana w tak nienormalnie pofiksowany sposób, że nie wynika z tego nic. Film dobry... Mel Gibson podniósł odpowiedzialność za film na barkach i zrobił co w jego mocy.

ocenił(a) film na 9
Karolexification

Też zgadzam się z tą opinią. Należy się spodziewać, że tamtejsza rzeczywistość taka (albo bardzo podobna) właśnie była.
Ludzie są natomiast często niekonsekwentni w ocenach. Prędzej uwierzą w to, że Rambo polożył trupem 89 przeciwników jedną ręką a przeszkadza, jeżeli wydarzenia w filmie SĄ jak najbardziej prawdopodobne i zgodne z historycznymi źródłami o ówczesnej rzeczywistości.
To ja się pytam, że niby JAK miałyby wyglądać opisane w filmie wydarzenia? Jak jasełka w przedszkolu??

ocenił(a) film na 7
widzszaraczek

Święta racja, niestety niektóre osoby po prostu nie powinny się w tej kwestii zwracać z negatywnymi opiniami do filmu. To tak jakbym ja skrytykował jakiś film nie oglądając go. Ludzie mają tak, że zawsze znajdzie się jakiś powód by wyciągnąć negatywny wniosek z najdrobniejszej sceny filmu. W takich kwestiach wypowiadają się ludzie przykładowo uwielbiający komedię czy innego gatunku produkcje, zwracają potem krytykę na film dobry, ale dla nich ZA DRASTYCZNY i stąd te przesadne komenty.
W filmie ważna jest przede wszystkim wartka akcja i coś bez czego nie byłoby filmu. Muzyka.

ocenił(a) film na 10
Karolexification

Z Biblii nic takiego nie wynika. Jest napisane że był biczowany ale nie sądzę żeby biczowanie wyglądało tak jak na filmie - z całunu wynika, że bicze uderzały jedynie w plecy.

ocenił(a) film na 7
Pancefaust

Chyba dokładnie by tego nie opisali. Gibson wyolbrzymił sobie tę scenę ale myślę, że jeśli biczowanie owe nastąpiło to musiało tak wyglądać.

użytkownik usunięty
Karolexification

Cały film jest oparty na "objawień" Katarzyny Emmerick, mistyczki z Niemiec.

ocenił(a) film na 10
Karolexification

dlaczego?