byłoby 10 ale w filmie Maria Magdalena jest ukazana jako nawrócona jawnogrzesznica. Od wielu lat natomiast powszechnie wiadomo ze kobieta uratowana przez Chrystusa przed ukamienowaniem i Maria Magdalena to dwie różne osoby.
Szkoda, była bardziej przez to ludzka. Faktyczny błąd merytoryczny to pałki nabijane gwożdziami tak wielkimi, że jedno delikatne pacniecie posyła od razu na tamten świat.
Jak o Tobie ktoś za 100 lat będzie opowiadał że byłeś prostytutką to tez będziesz bardziej ludzki?
Jawnogrzesznica, to profesja, nie obciążona grzechem parały się nią kobiety wolne. Nie były potępiane, nawet Rabini korzystali z ich usług.Były to przeważnie kobiety po dwudziestym siudmym roku życia, Maria z Magdali była najmłodszą z nich i rozkochała w sobie Jezusa. Jak wiesz zarzucano jemu rozwiązły tryb życia i opilstwo. Jezus był ludzki i nieobce mu były zwykłe ludzkie radości przyjemności. Był kiepskim cieślą ale jednym z najlepszych "psychologów", potrafił słuchać i rozmawiać. Cudzołożnica to kobieta będąca w związku, zdradzająca męża, popełniająca grzech za który kamieniowano. To prawda, że Cudzołożnica i Maria z Magdali to dwie różne osoby. Maria z Magdali była jawnogrzesznicą, związała się potem z Joschuą ben Jozue (Józefem), znanym jako Jezus Chrystus i miała z nim dwoje dzieci. Jedno z nich w wieku 3 lat umarło, drugie dożyło wieku starczego. Nie czerp wiedzy tylko ze studni mądrości księży, sam studiuj literaturę, księgi, apokryfy. Polecam do przeczytania na dzisiejszy wieczór "Porzucone sutanny". Pozdrawiam.
Tej teorii nie znam, ale zapewniam że nie ograniczam się do mądrości
koscioła. Podałem ten przykład jako najprostszy do zrozumienia dla
zwykłych wiernych którzy nie znając historii oczerniają Magdalenę. Ze
swojej strony polecam "Oczekiwaną" Kathleen McGowan świetna książka i to
na więcej niż jeden wieczór :)
hmmm przeczytałam recenzję tej książki "Oczekiwana" i wydaję się być bardzo ciekawa
a ja polecam "Maria Magdalena" Ellen Gunderson Traylor - wzruszająca i piękna opowieść o Marii z Magdali - jako dziewczynka została sprzedana do domu publicznego przez własnego ojca. gwałcona i odurzana narkotykami Rachab (bo takie imię jej wmówił właściciel ów domu)na początku jest jedną z najlepszych prostytutek, ale później traci zmysły i zostaje opętana przez szatana. ratują ją przyjaciółka z dzieciństwa i zaprowadza do Jezusa, który ją uzdrawia. Maria postanawia towarzyszyć Jezusowi w Jego wędrówka ... dalej nie zdradzę
ale polecam
sama postać Marii Magdaleny mnie fascynuje od dawna - przyjęłam takie imię na bierzmowaniu
Magdalena jest jedną z postaci historycznych które wzbudzają mnóstwo
kontrowersji. Z jednej strony szkalowana przez wieki przez kosciół
katolicki z drugiej oczyszczona przez kosciol w latach 60 XX w. Jako
apostolka apostolow i kobieta umilowana przez Chrystusa stała się
motywem przewodnim ogromnej liczby dziel sztuki. Jej kult rozwinąl się
głownie w poludniowej Francji. Chyba zadna biblijna postac nie wzbudza
tylu emocji i kontrowersji co Magdalena
Genialny film..niejestem jakims wielkim katolikiem,do koscioła niechadzam,ale film wywarł an mnie olbrzymie wrazenie.. genialna rola Caviezela.. to dobrze że role chtystusa zagrał mało znany zdolny aktor,z łagodna twarza i madrymi oczami..stworzony do tej roli tak jak adrien Brody do roli Szpilmana
Ciekawostką jest, że na planie filmowym aktora grającego Jezusa nakrzyżu trafił kilka razy piorun. Aktor idealnie się nadawał z wyglądu, bo z rozumkiem to u niego dość cienko, czego dał dowody swoimi wypowiedziami.
Stwierdził, że Jezus był włochem. Dobrze nie pamietam, swego czasu nabijały się z niego gazety. To tak jak niektórzy w Polsce uważają, że NMPanna jest polką.