Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242172
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Czy TV PULS wycięło słowa Żydów " „Krew Jego na nas i na dzieci nasze”

?? ktoś kojarzy czy padły ? może mi umknęła ta scena, która wiele tłumaczy

ocenił(a) film na 9
magik30

Podobno film ocenzurował sam reżyser, czyli Mel Gibson. Słowa padają, ale nie są przetłumaczone, aby nie być posądzany o antysemityzm. A i tak był. Trochę to dziwne, ale taką informacje znalazłem wczoraj na ten temat.

ocenił(a) film na 10
Tymoteusz81

Na Polsacie te słowa padały. Tam nie ma antysemityzmu. Natomiast mozna sobie te słowa pchnąć o 2000 lat do przodu... i wyjaśnić pewne zdarzenia. TV PULS ocenzurował film i jest to obrzydliwe

magik30

Nie przypominam sobie, żeby te słowa zostały przetłumaczone w wersji polsatowskiej. Ale tak się akurat złożyło, że posiadam nagraną wersję z dnia emisji filmu na Polsacie i specjalnie po przeczytaniu Twojej wiadomości odpaliłem ją, żeby się upewnić jak to tam było. I jest dokładnie tak jak w wersji z TV Puls - słowa padają, ale nie zostają przetłumaczone na język polski. I prawdę powiedziawszy nie spotkałem jeszcze wersji polskiej tego filmu, w którym słowa "Krew jego na nas i na dzieci nasze" byłaby przetłumaczona. Ani na Polsacie, ani na TV Puls, ani w emitowanej już ponad 10 lat temu wersji na TVP1, ani nawet na oficjalnym wydaniu DVD. Wydaje mi się, że Gibson poszedł na kompromis w wyniku nacisków - umieścił słowa w filmie, ale zakazał tłumaczenia ich.

ocenił(a) film na 10
xobevil

kurcze ale ja sobie tego nie ubzdurałem. Jak sama mówisz te słowa powinny być. Pamiętam rozmowę z ojcem przy stole w jakąś Wielkanoc o tych słowach wypowiedzianych w filmie. Teraz to mam zonka.....

ocenił(a) film na 10
xobevil

Pytanie :) Czemu Żydzi cenzurują film hmm ? :) I powiem wam że... ta sytuacja utwierdza mnie że Bóg istnieje a wszystko to się wydarzyło Co spotkało ich dzieci wiemy w XX wieku. Chyba też jest w Biblii napisane że będą władać światem (finanse) ale będą znienawidzeni przez świat.....

ocenił(a) film na 10
magik30

Jak wspomniał Tymoteusz81, słowa te padają - w scenie, gdy Piłat myje ręce w misie, słuchać krzyk z tłumu - ale nie są przetłumaczone. Nie wydaje mi się jednak prawdziwa historia z autocenzurą Gibsona, gdyż w kinie - pamiętam - słowa te zostały przetłumaczone. No, chyba że po premierze Gibson przekazał wydawcom wytyczne, żeby jednak pominąć w tłumaczeniach tę kwestię.

ocenił(a) film na 10
candlekeep

Dokładnie tak jak piszesz. Gibson raczej nie ocenzurował tego wątku filmu ( mam Pasję na DVD, co prawda z jakimś dziwnym, słabym i nieznanym lektorem, ale tam były te słowa, więc to raczej kwestia cenzury telewizyjnej i tzw. poprawności politycznej). Zresztą po co miałby to robić? Nie bał się pokazać mega krwawej i brutalnej jatki na Jezusie, wiedząc zapewne że wywoła tym duże kontrowersje wśród wielu katolików, chrześcijan różnych wyznań...i nie tylko , a bałby się umiejscowienia takich słów? Nie sądzę :)

ocenił(a) film na 10
raf_filmweb

Gibson nakręcił film wg ewangelii, słowa padły w filmie i były też na Polsacie. Mozna doczytać że Gibson kilkanaście lat sie przygotowywał aby nakręcić Pasję i wydał sporo własnych pieniędzy aby to zrobić. I to się nazywa Duch Boży

ocenił(a) film na 10
magik30

No zgadza się. Tak, wiem o tym oczywiście. Wydaje mi się, że dla każdej osoby wierzącej, interesującej się tym filmem i tą tematyką jest to oczywiste, że Gibson wzorował się na Biblii ( i wizjach bł. Katarzyny Emmerich). I to właśnie nadaje temu filmowi tak wielki realizm. I m.in. tym oraz pokazaną w filmie brutalnością i przemocą wobec Jezusa ( i tak nie mającymi polotu do Jego rzeczywistych cierpień) zasługuje na uznanie i szacunek. Co do końcówki twojego posta - tego Ducha Bożego...ok w czasie kręcenia Pasji Gibson go miał ( ponoć był wtedy bardzo wierzącym (katolikiem?), przykładnym mężem i ojcem) jednak już niedługo później go stracił. Facet się bardzo pogubił w życiu i jak to jest napisane "pękł". Tutaj artykuł na ten temat:
https://www.pch24.pl/dlaczego-gibson-pekl-,24099,i.htm l

ocenił(a) film na 10
raf_filmweb

https://www.pch24.pl/dlaczego-gibson-pekl-,24099,i.html

https://polskatimes.pl/poobijany-ale-juz-trzezwy-mel-gibson-wrocil-po-dekadzie-d o-lask-hollywood/ar/10768634