Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242206
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Pasje widzialam wczoraj. sadze, ze dlugo nie bede mogla przestac myslec o tym filmie.
Pasja przede wszystkim, to film kompletnie rozniacy sie od niektorych gniotow robionych na potrzeby tv i wciskanych gdzie sie da na kazde swięto (w wielkanoc jest tego pelno). Te zwykle filmy dzialaja wg ugadanego schematu, a krwi tam tyle co kot naplakal. Wszystko jest takie lagodne, piekne, ladne zeby jakos w malo brutalny sposob przedstwiac to w co chrzescijanie wierzą. Gibson zrobil film o Chrystusie i mam nieodparte wrazenie, ze to pierwszy WIARYGODNY, nieprzeslodzony obraz męki Jezusa. To co tam widzimy przechodzi nasze najwieksze oczekiwania. Pasja to film potwornie brutalny, krwawy, wiec nie dziwie sie ludziom o slabych nerwach, ze z kina w trakcie seansu wychodzili (a byli tacy). Scena biczowania to po prostu tortury dla oczu wierzacej osoby, podrygujacej na kazde uderzenie bicza. Mnie osobiscie za gardlo zaczelo sciskac kiedy Jezus wzial krzyz na ramiona i zaczela sie droga na Golgote. To bylo potworne, a co dopiero ukrzyzowanie. Wszystko bylo bardzo realistyczne i potwornie sciskalo za serce. Do tego w tle przetaczala sie wspaniala muzyka, ktora pod koniec kompletnie przestalam slyszec, po prostu patrzylam z zapartym tchem.
Bardzo podobalo mi sie ze film nie byl po angielsku (jeszcze tego by brakowalo zeby Jezus mowil po angielsku...moglby rownie dobrze machac flaga amerykanska) bo film nabralby wtedy tego "holiłudzkiego" posmaku i nie bylby juz takim jakim jest teraz.
Bardzo podobalomi sie rowniez to, ze Gibson nie zapomnial o symbolach, ktorych znaczenie kazdy mogl zinterpretowac inaczej, dlatego tez film nie byl plytki, dawal do myslenia (jak zaden inny). No i te wymowne spojrzenia. Kiedy ktos spojrzal na Jezusa zatrzymywal sie na chwile, rozmyslal.
Czy film byl antysemiski? Nie wydaje mi sie. Żydzi doszukuja sie dziury w calym. Rownie dobrze antysemickim moglą nazwac kazdy film o Jezusie, w koncu historii nie da sie ukryc. Bylo co bylo i tego juz nikt nie zmieni.
A ogolnie mowiac Pasja w calej okazalosci ukazuje to jaka znieczulica panowala w sercach zydow i rzymian, ktorzy wydali, skazali i zamordowali, niewinnego tak na prawde czlowieka z zimna krwia nabijajac sie z niego do ostatniej minuty. Nie wierzyli...
No coz, kazdy powinien zobaczyc ten film i nie mozna zaciekle bronic swojego zdania bo Pasje kazdy zrozumie inaczej.

użytkownik usunięty
Amunet

Zgadzam się z Tobą. Film podobał mi się bardzo - oglądałem go już dwa razy. Według mnie brakowało takiego filmu ...