Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242206
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Golgota to nie spacerek

użytkownik usunięty

"Golgota to nie spacerek po Karkowskim Przedmieściu." To gdzieś przeczytałem. Nie wiem skąd wziął się ten pogląd, iż film jest brutalny. Nie jest brutalny; jest drastyczny. Gdzieś w świecie; chyba na Filipinach (a może gdzieś indziej); odbywają się w czasie Świąt Wielkiej Nocy inscenizacje Golgoty. Jeden z uczestników na prawdę jest przybijany do krzyża. Podobno jest to wielkim zaszczytem. Móc naśladować Chrystusa to wielki zaszczyt. A może te krzyże, które sami nosimy przez nasze życie, są lżejsze od tego, który dźwigał Jezus. Wydaje mi się, że Gibson robiąc ten film przypomniał, że droga na Golgotę to nie spacerek po Krakowskim Przedmieściu, po Wall Street czy Polami Elizejskimi.

użytkownik usunięty

Dokładnie tak! Po wyjściu z kina miałem takie samo wrażenie "dlaczego wszędzie się mówi o tym, że ten film jest brutalny? Brutalne są filmy Segala!" Poza tym uważam, że niektóre sceny nakręcone właśnie tak, a nie inaczej były konieczne. Scena biczowania trwa i trwa i trwa i się skończyć nie może. Dla mnie nie jest to żadne "epatowanie". To jest "okazja" do tego, żeby się poczuć jak Chrystus, który pewnie wtersy myślał tylko o jednym: "kiedy to się skończy"?