Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242188
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

1. Czemu kogut nie zapiał? Kiedy Piotr wyrzekł się Jezusa trzykrotnie, powinien zapiać kogut zgodnie z tym co Jezus mówił mu wcześniej. Czemu nie pokazali tego w filmie? A raczej nie dali usłyszeć... wg mnie tylko spotęgowałoby to emocje towarzyszące tej scenie.

2. Wybaczcie, że pytam, ale który z apostołów powiesił się na drzewie po tym jak pojmali Jezusa? Pytam bo oni wszyscy tacy podobni byli i nie wiem czy to był Judasz czy Piotr? Bo oboje mieli ku temu powód.

3. Czy ta postać kobiety w czarnym ubraniu, która pojawiła się po raz pierwszy kiedy Jezus się modlił to Szatan? Jeśli tak to dlaczego pod postacią kobiety?

4. Kim był człowiek towarzyszący Marii?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Co do samego filmu to uważam, że jest z nim tak jak z wizytą w Auschwitz... trzeba obejrzeć, ale wystarczy jeden raz. Film bardzo drastyczny, to prawda, ale właśnie takie sceny mogą sprawić, że niektórzy bardziej zrozumieją, jak Jezus cierpiał za nas wszystkich i być może uwierzą. Przyznam się, że ciężko było mi ocenić ten film, no bo przyjemny on nie jest, śmierć Jezusa to nic fajnego, więc co.. Rewelacja? Trochę nie pasuje wg mnie bo nie patrzyło mi się rewelacyjnie na Jego śmierć. Ostatecznie dałem 8/10.

ocenił(a) film na 8
lostek815

Czym jest wiara?

ocenił(a) film na 8
Andrewx51

Eee... co? Trochę nie na temat...

ocenił(a) film na 8
lostek815

Piszesz że film może jeszcze bardziej "pozwoli uwierzyć", więc ja pytam czym jest wiara

Andrewx51

Wierzyć to znaczy być przekonanym o słuszności jakiegoś zagadnienia (nie-empirycznego). Taka definicja słownikowa.

ocenił(a) film na 8
Erthain

A czym jest przekonanie?

ocenił(a) film na 10
Andrewx51

Nie pytaj o to - bo jeżeli stawia się pewną tezę, w której coś wymaga definicji - w tym czymś coś znowu wymaga definicji - to dojdziesz do pojęć pierwotnych, do założeń, które nie nadają się do interpretacji i definicji, tylko brane są na wyczucie.

Zgodnie z tym przekonanie to pewność bez dowodów lub z dowodami. A pewność to poczucie, że ma się rację.

ocenił(a) film na 10
Pancefaust

Z tym "film bardziej pozwoli uwierzyć" chodzi raczej o to, że wywoła emocje, które wpłyną na obecną wiarę. Zobaczysz piękną historię i uwierzysz, bo jest piękna.

ocenił(a) film na 8
Pancefaust

Pewność w kwestiach takich jak ta jest czymś co trzeba odrzucić na naszym prymitywnym poziomie, jak na razie

Andrewx51

Do tamtej dyskusji powrócę dopiero szóstego lipca. Teraz mam mniej czasu i ochoty.

ocenił(a) film na 8
Erthain

K, byle przed sierpniem bo wtedy to ja będe ostro zapracowany

lostek815

1. Zapomnieli o tym (albo w bezpośrednich źródłach, na których bazował film, nie było wzmianki o kogucie - a film był robiony na bazie jakiegoś bliżej mi nieznanego objawienia, w którym to Chrystus miał opisać swoją mękę).
2. To był Judasz.
3. To jest szatan. Czy to na pewno kobieta?
4. Jeden z wiernych, na imię miał chyba Jan, tyle, że nie był to apostoł. Jemu Jezus powierzył opiekę nad Marią.

ocenił(a) film na 8
Erthain

No chyba kobieta, nawet w obsadzie jak teraz patrzę to Szatana gra jakaś Rosalinda Celentano.

lostek815

Założe się, że gdyby szatana grał facet, nie zadałbyś pytania "dlaczego szatana gra facet?". Bóg, szatan to byty duchowe, bezpłciowe jak sądze, więc stawianie takich pytań nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu.

infrared118

Bóg,szatan to postacie duchowe raczej płci męskiej,tak mi się przynajmniej zdaje,w końcu sam Jezus zwracał się do niego Ojcze.A jak wiemy,Lucyfer jak samo imię wskazuje,czy Michał anioł to raczej postacie duchowe płci męskiej niż żeńskiej:).

Patologia546

wiesz nie jestem katolikem, ale jeśli wszyscy katolicy uważają podobnie jak Ty, że Bóg jest płci męskiej to dostarcza to tylko kolejnego powodu do atakowania waszej religii jako dyskryminującej kobiety :)

ocenił(a) film na 8
infrared118

Wzielibyście udział w prawdziwej debacie na dole a nie p.i.e.r.d.o.l.i.l.i takie głupoty

Andrewx51

Jeżeli debata ta, stoi na takim poziomie jak Twoja powyższa wypowiedź, to dzięki ale nie skorzystam.

ocenił(a) film na 8
infrared118

Stoi na o wiele wyższym poziomie niż ten wasz tutaj

infrared118

Wiara katolicka nie dyskryminuje kobiet,ale przecież to kobieta uległa szatanowi jako pierwsza,więc jest jak jest :)

Patologia546

Ja jednak uważam, że dyskryminuje, ale cóż to nie mój problem :)

ocenił(a) film na 3
lostek815

Bo to słaby film jest ... ;)

ocenił(a) film na 8
lostek815

Jak to kto się powiesił? Może jezus? Oglądajcie uważniej. Aktorzy nie są do siebie podobni wcale, to nie stado murzynów, za przeproszeniem ;)
Kogut nie zapiał, bo Piotr miał zaprzeć się ZANIM zapieje kogut, nie w trakcie, ludzie ;]
Wg. mnie film jest rewelacyjny, wielu rzeczy nie da się w nim dostrzec, gdy ogląda się pierwszy raz. Dlatego zalecam, obejrzyjcie dwa, trzy razy.

ocenił(a) film na 8
BruHaw

No zanim, czyli powinien zapiać po tym jak się zaparł. W Biblii nawet jest wzmianka z tego co wiem, że po tym kogut zapiał, a Piotr gorzko zapłakał. I są podobni ^^

ocenił(a) film na 10
lostek815

1. Kolego masz słabo udźwiękowioną wersję u mnie piało że chej...

2. Wybacz że się ciebie zapytam ale czy ty jesteś wierzący czy tylko udajesz debila ?

3. A mi się wydaję że była to postać twojej starej która nakryła ciebie na ... ?

4. Kolejne debilne pytanie - czy ty jesteś normalny a może ty żeś oglądał inny film ?

ocenił(a) film na 8
tomucho77

1. Mam DVD. Poza tym wiele osób potwierdza, że nie piał, więc to raczej Ty masz jakieś omamy słuchowe skoro go słyszałeś.
2. Jestem od niedawna i wybacz, ale jeszcze nie doszedłem do tego który z apostołów się powiesił. Nie mówi się o tym na co dzień w kościele.
3. Jesteś żałosny.
4. Czemu debilne? Łaził za nią ciągle, ale nikt nie mówił do niego po imieniu, więc skąd miałem wiedzieć?

A jak masz w planie być taki chamski to może lepiej się nie udzielaj na forum.

ocenił(a) film na 10
lostek815

A jesteś wierzący ? byłeś chrzszczony ? chodziłeś na religię ?

ocenił(a) film na 8
tomucho77

Umiesz czytać? Już się pytałeś czy jestem wierzący i Ci odpowiedziałem, że od niedawna. Wcześniej należałem do innej religii, nie dawno dopiero (jakiś rok temu) zacząłem chodzić do kościoła Katolickiego, przyjąłem pierwszą komunię i bierzmowanie. Co ma chrzest do tego to nie wiem bo owszem, byłem, ale to jako nic nieświadome dziecko. I dzięki temu mam wiedzieć który z apostołów się powiesił? No chyba nie. Na religię jak się zapewne domyślasz chodzę mniej więcej od takiego czasu jak do kościoła, jednak niestety w szkole nie da się nic dowiedzieć. Na lekcji religii jest taki chaos, że nauczycielki w ogóle nie słychać, poza tym w ciągu tego jednego roku akurat nie było tematu o apostołach. Wciąż masz jakiś problem? Nawet ktoś kto od lat jest katolikiem, uczęszcza do kościoła i czyta Pismo Święte nie musi wiedzieć wszystkiego bo nie sposób wszystkiego zapamiętać.

ocenił(a) film na 10
lostek815

Czyli co chcesz wiedzieć ?

Odnośnie:
2. Judasz....
3. diablisko jak nic...
4. św Jan ewangelista.

ocenił(a) film na 8
tomucho77

Na te pytania już mi odpowiedzieli inni użytkownicy, ale dzięki za potwierdzenie. Nie wiem co zakładanie tematu ze zwykłymi pytaniami ma do trollowania itp., ale ok... na filmwebie jest tyle trolli i jakoś nikt im nic nie robi, a jak człowiek normalnie pyta to już musi być prowokatorem...

tomucho77

Co to ma do rzeczy? Człowiek pyta o wydarzenia z filmu, po jaką cholerę te pytania?

ocenił(a) film na 10
infrared118

Chcę go sprawdzić czy nie jest trollem i prowokatorem.

lostek815

Czy kur piał - nie pamiętam, ale jeśli nie to powinien, choć może w adaptowanym utworze kur nie piał 3 razy (Pasja nie jest adaptacją ewangelii a objawień Anny Katarzyny Emmerich). Na mnie ta scena zrobiła duże wrażenie i nie zwróciłem uwagi na ten szczegół

Powiesił się Judasz.

Człowiekiem towarzyszącym Marii był apostoł Jan.

Co do samego filmu: Podzielam Twój pogląd. Do tej pory oglądnąłem z 10 ekranizacji ewangelii i jedynie ten film zapadł mi w pamięć. Estetyka, oryginalna forma, dobra gra aktorska w połączeniu z fundamentalnym dla wiary chrześcijańskiej przesłaniem robią z tego filmu prawdziwe dzieło. Pomysł z uosobieniem szatana był mistrzowski: Kobieta o niskim głosie i upiornym wyrazie twarzy... Szkoda tylko że reżyser szybko potem stoczył się na samo dno.