Nie zgadzam sie kompletnie z slowami ze "film jest nie wart obejrzenia" albo ze "jezus to ochlap miesa" A. Holland jest za przeproszeniem debilka kompletnie nie znajaca sie na "sztuce" a co mozna sie po niej spodziewac skoro robi filmy ktore prawie nikt nie oglada... bo sa nudne i niepotrzebne... Wraacajac do pasji ludzie ktorzy mowia ze w tym filmie jest za duzo przemocy sa dla mnie smieszni... co ma byc to ukazane jak w naiwnych filmach o jezusie ktore dotychczas byly krecone?? ze biczowanie to okladanie kijkami po ktorych ma sie kilka siniakow a samo cierpienie jeezusa to "wbijanie gwozdzi" czy co ???!!! no bez przesady w tamtych czasach rzymianie mieli wiele technik torturowanie i biczowania i to nie bylo mile ani dla oka ani na ludzi ktorzy tego doswiadczali a pasja pokazuje jak to bylo... wiadomo ze rzzymianie nie lubili zydow i to jest ukazane wspaniale jak rzymscy zolnierze sobie podczas drogi krzyzowej bija co chwila jezusa czy jak podczas biczowanie czerpia z tego nieukrwalna przyjemnosc okladania go coraz to wymysliniejszymi urzadzeniami temu sluzacymi... To jest realizm a nie przesadzona przemoc... To pozwala zrozumiec jakie cierpienie fizyczne i duchowe jezus przeszedl umierajac za grzechy wszystkich ludzi... to jest czysty realizm... po ogladnieciu filmu wszyscy wychodzili w milczeniu... ja nie moglem przez 10 minut slowa wymowic... podczas seansu widac i slychac bylo wiele placzu... film porusza... Nie jets antysemicki bo jak ktos sadzil ze zydzi sa winni smierci jezusa to i ten film tego nie zmieni, nie jest tez przesadzone z przemoca... jest to tak jak bylo to jest moje zdanie... niech sie kazdy zastanowi na tym... ale i tak to jest interpretacja kazdego z osobna... podzielam zdanie niektorych osob ze sprawa interpretacji to sprawa osobista... dla jednych bedzie to pomylka dla innych obejrzenia tego co bylo... dla jednych bedize meka ogladanie filmu dla innych wielkim i glebokim przezyciem religijnym... Jednak kazdy powinien ten film obejrzec zeby ta wlasnie wlasna opinie stworzyc... osobiscie ogladne ten film za miesiac badz dwa kiedy przestane go widziec oczami wyobrazni i kieedy opadna wzburzone we mnie emocjie... Pozdrawiam