Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242202
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Obraz naszego odkupienia

użytkownik usunięty

Film jest bardzo dobrym zobrazowaniem męki Jezusa Chrystusa. Gibson bardzo skrupulatnie podkreślił jego cierpienie na krzyżu oraz nienawiść ludzką. Trudno doszukiwać się łagodnej sceny bo ,,Pasja'' jest przesłaniem do widza jak wiele krwi i bólu doświadczył Syn Boży, który z miłości do człowieka pozwolił się ukrzyżować oraz upokorzyć. Według mnie nie każdy odbierze to jako przekaz nie każdy pozwoli się oddać przemyśleniom odnośnie bólu Chrystusa podczas odkupienia win. Natomiast wychodzę z założenia, że zarówno Caveziel oraz Gibson starali jak najlepiej dotrzeć do uczuć widza być może nie do wszystkich, ale do tych którzy być może wierzą w mękę pańską, lecz nie zawsze potrafią się do niej odnieść. Mi osobiście film po raz kolejny otworzył oczy, ile warte jest życie ludzkie i jaki jest to dar. Takie jest moje zdanie.

"do tych którzy być może wierzą w mękę pańską, lecz nie zawsze potrafią się do niej odnieść."

I wydaje mi się że to jest najlepsza odpowiedź na pytanie "dla kogo jest pasja?" ;)