Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242195
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Dla mnie film zdecydowanie zbyt dosłowny a dotykający życia i śmierci i mistyki z nią związanej, Syna Bożego Jezusa z Nazaretu.Czy po obejrzeniu tego dzieła wiara ludzi zwiekszy się?Chyba nie, dlatego bo Pasja dzieki chwytowi marketingowemu poprzez dosłowność śmierci obrazuje nam jej brutalność i to że Chrystus jako człowiek naprawde umierał w mękach.Czy jesteśmy fanami zdjęć mnichów buddyjskich podczas samospalenia w proteście antywojennym?Nie..bo to tylko news,ale dla tych ludzi ta decyzja to krok w jedną stronę...
Film wybitny,ale mnie się nie podobał bo kwestię wiary rozpatruję poprzez pracę organiczną nad sobą i jako dobro wypływające na codzien w kontakcie z ludźmi i otoczeniem a nie jako 'fundamentalizm" skrajności obrazu śmierci.10/10

ocenił(a) film na 4
dvdwymiana

Gdzie tan film był zbyt dosłowny? Wtedy, gdy diabełki goniły Judasza czy wtedy gdy musieli zamienić aktora na kukłę? Co tam było wybitnego, może scena gdzie pęka ściana świątyni? Film był miejscami urokliwy, ale miejscami żałosny. Nie wybija się ponad poziom standardowej hollywoodzkiej produkcji.

ocenił(a) film na 1
miszcz12

Ten film zrobił z Jezusa krwawiący pulpet który jakimś cudem ledwo chodzi a z wiarą nie ma nic wspólnego bo ludzie mam nadzieje wierzą w Jezusa mędrca i proroka na przyjście którego świat nie był i nie jest gotowy. Chodzi mi o to że wiara powinna opierac się na mądrym słowie a nie krwawym obrazie.Dno 1