Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242206
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Prawda Boli Najbardziej

użytkownik usunięty

Znakomity film pokazujacy bolesna i tragiczna prawde o mece Chrystusa.
Nie dziwi mnie zupelnie reakcja srodowisk zydowskich - oni zawsze byli przeciez niewinni a Chrystus tak naprawde nie byl skatowany tylko go troszke poobijali - prawda? a na krzyzu to tez go nie przebili tylko lekko przywiazali zeby nie spadl?
Nie jestem , nie bylem i nigdy nie bede antysemita ale nienawidze obludy i sadze ze juz najwyzszy czas wreszcie przyznac ze Jezusa naprawde nienawidzili Zydowscy Faryzeusze i owczesni kaplani za to ze MOWIL I WYTYKAL IM PRAWDE o nich samych a przez to zyskiwal sobie zwolennikow. Faryzeusze widzac ze ich owczesna pozycja zostala zachwiana i zamiast dostrzec te bledy ktore popelniali i nawrocic sie to oczywiscie wladza i wplywy byly znacznie cenniejsze od smierci jednego czlowieka. Wiec niech przestana mowic na czarne - biale bo to obluda i czysta kpina.

ocenił(a) film na 10

to fakt
Nie miałam okazji jeszcze "Pasji" zobaczyć, więc nie na miejscu z mojej strony byłoby komentowanie filmu. Aczkolwiek po przeczytaniu wielu artykułów, felietonów i innych tym podobnych prac na temat filmu, mogę już co nieco wyrazić swoje zdanie.

Po pierwsze to całkowicie zgadzam się z Twoim komentarzem. W obliczu samej "Pasji" czy nawet Ewangelii, próby wybielenia się prze Żydów są żałosne i, jakby sami nie zauważyli, przyniosą skutek odwrotny do zamierzonego - przyciągną do kin jeszcze większe rzesze ludzi. Gibson przedstawia czystą prawdę, a skoro nawet papież Jan Paweł II stwierdził, że "Tak właśnie było" to kwestia powinna być zamknięta. Ale nie jest, bo Żydzi są jak zwykle pokrzywdzeni przez wszystkich dookoła. A naprawdę śmiać mi się chce, bo zamiast znieść "Pasję" z pokorą, może nawet jako rodzaj oczyszczenia i docenić chociażby fakt, że Piśmie Św. Bóg jako katów Jezusa przedstawia wszystkich ludzi - nie tylko Żydów - i nie obwinia ich (chociaż oczywiście nie ukrywa, że to w otoczeniu Faryzeuszy Jezus umarł na krzyżu) to jeszcze robią jakieś śmieszne akcje. Aż brak mi słów.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Raptorka

eh...
o to im właśnie chodzi, narobią kwasu, skłócą wszystkich ze wszystkimi, a potem powiedzą, że to film sieje nienawiść!

ocenił(a) film na 10
marta_kosinska

narobią kwasu
nie zobaczywszy nawet filmu... To taka pozycja obronna, zapewne. A tak w ogóle to niech się mocno zastanowią - czy prawdę można nazwać antysemityzmem? Mocno wątpię.

pozdrawiam :)