Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242188
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Jest taka, że ten film to przesada. Krwii jest tu zdecydowanie za dużo, a sam film raczej z prawdziwą męką Chrystusa nic wspólnego nie ma.

1/10

Solidus_Snake

Film jest krwawy to fakt. Nie jest to mdła opowieść o niebieskookim blondynie jak w "Królu królów". Jednak ta nadmierna brutalność ma swoje uzasadnienie. Dla niewierzących czyli pogan nie ma żadnego. Natomiast dla mnie ma. Jezus umarł za grzechy. Moje, Twoje, wszystkich ludzi. Za grzechy, które popełniłeś lub popełnisz. Jak ukazać w filmie cierpienie za winy całej ludzkości? Można kombinować z cierpieniem duchowym wewnętrznym, ale jak to pokazać? Dlatego nie ma w tym filmie przesady. Chociaż osobiście wolę filmy wierne słowo w słowo Ewangelii.

Solidus_Snake

a z skąd ty ciołku wiesz jaka jest prawda? byłeś tam? widziałeś na własne oczy?

ocenił(a) film na 8
Mr_Macphisto

po 1. ciołku nie obrażaj innych, a po 2. na tym polega wiara, nie widziałeś, a uwierzyłeś..
wiem, pewnie masz z 10 lat i czujesz się, że zaświeciłeś

co do krwi.. i bardzo dobrze, że tylko w tym filmie tej krwi jest, nie jest kolorowo, tylko pokazane tak przypuszczalnie jak mogło być
osoby wierzące, razem poczują ten ból, patrzać na ten ból, który jest pokazany w filmie

oallaa13

co ma do wiary stwierdzenie przez gościa ze wie jaka jest prawda?mam duzo wiecej niz 10 lat ciołku

ocenił(a) film na 6
Solidus_Snake

dlaczego akurat tego filmu się czepiacie, że za dużo krwi? A z jakiego powodu miałoby jej być mniej? Jakoś w "Piłach" i innych "Hostelach" wszystkim to pasuje, a każda kolejna część musiała być jeszcze bardziej brutalna, bo tego chciała publika. A jak ktoś wierzył, że Jezusa biczowali rózgą i palemką, to się teraz burzy, jak zobaczył coś chyba raczej bardziej prawdopodobnego i bardziej krwawego.

Solidus_Snake

Akurat tutaj się zgodzę z autorem tematu, krwi było za dużo, zdecydowanie, momentami po prostu nie dało się patrzeć. I tu nie chodzi o kwestię wiary, osobiście jestem całkowicie wierząca, i dlatego zbyt przykro było patrzeć na takie cierpienie. Każdy wie, wierzy, że tak było, dlatego gdyby było ukazane mniej dosadnie, i brutalnie niczemu by to nie zaszkodziło.

ocenił(a) film na 10
Solidus_Snake

http://www.albert.busko.kielce.opoka.org.pl/gazetka/cr.htm

ocenił(a) film na 8
Solidus_Snake

ten film ma przemawiać. I przemawia. dużo krwi? a czy kiedykolwiek ktoś myślał jak to naprawdę mogło wyglądać? przecież Droga Krzyżowa i sama śmierć to nie sprint na 200 m z kawałkiem deski na barku i podbitym okiem.(!) Dlatego nie rozumiem jeśli piszesz, że z "prawdziwą męką Chrystusa nic wspólnego nie ma". Może rozwiniesz ten wątek (?), bo jak dla mnie film ma dużo, i to bardzo, wspólnego z Jego Męką.

alex_67

każdy praktycznie ksiądz ci powie że Pasja ukazuje 100 % męki Chrystusa, jeżeli to dla Ciebie jest za krwawe to ja już nie wiem...