To jeden z okrutniejszych filmów jakie moje oko widziało.
To jeszcze mało widziałeś ;) Pod względem przemocy film przeciętny. Kamera unika brutalnych scen. Np wbijania gwoździ do rąk.
Przeciętny?.Dla mnie dużo bardziej okrutny niż Cannibal holocaust,Salo i Men behind the sun.
Zgadzam się, bardzo brutalny i okrutny, może rzutować na psychikę... zdecydowanie najbardziej drastyczny pod względem realizmu film jaki widziałam.
brutalny film może i jest,ale da się to obejrzeć bez zbędnego krzywienia się, i zgadzam się powyżej-znakomicie reaguje na psychikę widza.
kto chce ogląda, kto nie, nie. Pasja jest filmem, który ma straszyć, przerażać bądź też demoralizować. Pan Gibson utrzymał piękny klimat (język aramejski, łaciński, piękna muzyka pojawiająca się między scenami, bądź też na nich), zwróćcie uwagę, że Jezus WŁAŚNIE TAK CIERPIAŁ! I nie ma tu mowy o filmach typu Piła, Egzorcysta, Omen i inne badziewia. Po 2 primo sam Jan Paweł II obejrzał ten film i się nim zachwycił, wszystko wszystkim ale uznanie osoby, już prawie świętej, jest jednoznaczne. To tyle. Ja uważam, że filmy takie jak Prission Break i tak dalej powinny być puszczane po 23. To dla dorosłych. I pewnie się zapytacie, a czy Pasja nie jest? Otóż nie. Pasja jest filmem dla chrześcijan, dla wyznawców innych religii już nie, bo co przyjdzie z tego, że napatrzą się w to ponad 2 godziną projekcję, i obejrząc ten film nie będą wiedzieli, jakie jest przesłanie tego. No i dzieci, które oczywiście chcą, mogą Pasję oglądać, jako nauka swojej wiary.
Wesołych Swiąt.
małe sprostowanie. zapomniałem dodać zdania "nie" w zdaniu który, ma straszyć demoralizować.
Pozdrawiam