Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242179
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Według mnie dużo bardziej wiarygodny obraz śmierci Jezusa przedstawiony był w produkcji bbc "The Passion" zapewne także bliższy prawdzie historycznej. Ten zaś kto odbiera film Gibsona jako 100 % realizmu jest dla mnie ograniczonym umysłowo człowiekiem i zaznaczam ,że wiara nie ma tutaj nic do rzeczy bo Jezus umierał jak człowiek a nie jak bóg który jest w stanie przyjąć niezliczoną ilość ciosów i wylać z siebie hektolitry krwi , zmartwychwstanie jest dopiero kwestią wiary w boskość Jezusa z Nazaretu. Co nie zmienia faktu ,że dzieło Mela to istna perełka audiowizualna , kompozycja kadru w wielu ujęciach to prawdziwe mistrzostwo świata. Jedyny zarzut to niepotrzebne w wielu miejscach nadmierne epatowanie okrucieństwem no i kompletny brak realizmu ale może taki był zamysł aby nadać filmowej męce Jezusa poprzez taką a nie inną formę bardziej mistycznego charakteru albo też jest to zwyczajne granie na emocjach potencjalnego odbiorcy. Ciężko to rozstrzygnąć z stąd też mam mieszane odczucia po obejrzeniu tego filmu.