Nikt jakoś nie zauważył komercyjnego traktowania swoich widzów przez TVP 1. Nie wiem czy kogoś to uraziło ale mnie tak. Reklamy - orędzie Glempa - wielki blok reklamowy (prawie przysnęłam) i "Pasja". Czy na prawdę TVP nie może sobie darować tego shitu nawet na święta. A co do "Pasji" to mam raczej mieszane uczucia. Jak dziś zrobić film religijny? Kupiś 2 tiry sztucznej krwi i rzucać aktorem 50 razy na ziemię w spowolnionym tempie. Czy jakiś fachowiec medycyny może się wypowiedzieć czy normalny człowiek może znieść takie tortury i upływ krwi, nawet nie zemdleć i jeszcze krzyż nieść na górę? Myslę że tak mogła wyglądać męka Chrystusa ale chyba trochę przesadzili.
prawda jest taka, że napewno go nie oszczędzali ale to co jest w filmie to przegięcie, całe ciało miał pocięte po tym jak go tym biczem z kolcami zjechali, tego nikt by nie przerył
jeśli patrzysz na ten film z pozycji osoby niewierzącej to owszem i jak się zgodzę, że żaden człowiek nie mógłby tego znieść i pewnie zmarł by już przy upadku z 10 metrowego mostu mając na sobie łańcuchy(na początku filmu) ale jeśli patrzyć na to z pozycji osoby wierzącej to można to sobie wytłumaczyć w ten sposób iż ludzka natura Jezusa sprawiała iż czuł cierpienia jakim był poddawany zaś Bosaka(wiem że przymiotnik) utrzymywała Go przy życiu aż do "wypełnienia zadania" :-)