Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242172
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Nie wiem jaki był cel tego filmu. Niby to film o Jezusie, jego poświęceniu, miłości do ludzi i
przebaczeniu ale w scenach biczowania, drogi krzyżowej i ukrzyżowania miałam ochotę przy*ierdolić
tym wszystkim barbarzyńcom. Tu nie chodzi nawet o to, że to Syn Boży, ale jak można być tak
okrutnym. Do tego filmu trzeba naprawdę dorosnąć.

solwinka

Dzięki brutalności film jest bardziej realistyczny. Niestety, ale zapewne tak to wtedy wyglądało i dobrze, że jest tak pokazane.

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

Wiem, ale aż się wszystko we mnie gotuje, jak to widzę. Łatwiej kogoś uderzyć niż przebaczyć i zrozumieć.

ocenił(a) film na 9
solwinka

O to chodziło. Żeby film wzbudzał silne emocje.

Tortuga033

Dokładnie.

ocenił(a) film na 10
Tortuga033

U mnie takie wzbudzil... Niedawno dowiedzialem sie ze wczaraj "Pasje" ogladalo ponad 3.5mln polakow, czyli film przykul uwage i to niemala.

solwinka

Jak było powiedziane "Oni nie wiedzą, co czynią". Rzymianie wychowywali się w takim bestialskim środowisku, przywykli do takich działań i dlatego tacy są.

ocenił(a) film na 9
bartoszcyc8

Dokładnie, pamietam jak katecheta nam opowiadał kiedyś, że biczowanie, bicie i ukrzyżowanie Jezusa jest przez filmy pokazywane wersji bardzo light, że w rzeczywistości to było o wiele bardziej okrutne i straszne. Dopiero Pasja pokazała jak było w rzeczywistości, nic tam nie jest przerysowane niestety, dlatego ten film ma taką moc pokazuje co naprawdę musiał przeżyć Jezus i jaką wiarę musiał mieć człowiek żeby to wszystko przejść...a wystarczyło tylko aby Jezus odwołał swoje słowa. Antysemicki? Jezus był żydem i skazali go żydzi, a skoro to zrobili to nie byli dobrzy, łagodni i wyrozumiali, oczywiście ateistom film musi być beznadziejny :D

ocenił(a) film na 9
Ali72

"oczywiście ateistom film musi być beznadziejny :D"
No i właśnie takiego podejścia nie rozumiem. Tylko dlatego że film jest o Jezusie to niektórzy ładują mu 1/10. Ja sama nie jestem osobą wierzącą (jestem na pograniczu deizmu z ateizmem), ale to jest FILMweb. Oceniam Pasję jak każdy inny film. To tak jakbym dała Hobbitowi 1/10 bo przecież Elfy czy Czarodzieje nie istnieją.

ocenił(a) film na 8
Tortuga033

Też tego nie rozumiem. Wczoraj ten film leciał na jakiejś stacji, to pomyślałam, że sprawdzę co ludzie o nim myślą, czy tylko na mnie wywarł takie wrażenie, a tu jakieś 3/4 komentarzy, albo i więcej, to dyskusje "katolicy vs. ateiści". Komuś chyba pomyliły się strony, tu ocenia się filmy a nie to, w co kto wierzy lub nie.