Przed dodaniem krytycznych komentarzy dotyczących brutalności tego filmu oraz braku odniesień do innych faktów z życia Jezusa, proponuję sprawdzić etymologię słowa "pasja".
"Pasja" Gibsona dlatego jest tak absurdalnie krwawym i brutalnym filmem, bo nie został on nakręcony na podstawie Ewangelii. "Szalony Mel" posiłkował sie ksiązką autorstwa pisarza Clemensa Brentano pt.""Żywot i Bolesna Męka Pana Naszego Jezusa Chrystusa".
Brentano napisał swą książkę rzekomo na podstawie majaczeń, byc może chorej psychicznie, niemieckiej zakonnicy Anny Kathariny Emmerick, która zyła z księdzem J.M.Lambertem (po zamknięciu klasztoru augustianek). :P
nieważne czym sie posiłkował, jeśli "pasja" oznacza "męka" to ciężko się spodziewać braku takich scen lub ich subtelnego pokazania.. A jest to jego autorska interpretacja, która oczywiście może się podobać lub nie.. Nie rozumem tylko zarzutów, że film o cierpieniu i męce jest brutalny...To tak jakby krytykować obecność scen erotycznych lub ich zbytnią śmiałość w filmie erotycznym:)
Jesli "pasja" znaczy "męka", to niekoniecznie musimy sie spodziewać scen gore. Dalatego wytłumaczałem, dlaczego sa tak absurdalnie krwawe i brutalne akurat w tym filmie o Chrystusie, nie majacym raczej za wiele wspólnego ze źródłem biblijnym. Uzupełniłem tylko Twoja wypowiedź, gdyz poczułem, iz jest niepełna:)
Akurat czytałam zarówno przekaz biblijny jak i ten drugi.. Mimo wszystko myślę , że reżyser ma prawo we własnej interpretacji coś uwypuklić lub pokazać na własny sposób, to nie film dokumentalny, ciężko wyłącznie na podstawie biblii nakręcić pełnometrażowy film na ten temat, unikając dopowiedzeń i wymysłów. Osobiście nie przepadam za brutalnymi scenami, jednak w moim odczuciu nie były one w tym filmie absurdalne, tylko stanowiły celowy środek wyrazu.. Może ten film miał właśnie "zszokować" lub przerazić do tego stopnia by zamknąć oczy... Nie zaprzeczam że jest brutalny, czasem może przerysowany, ale nie uważam tego za wadę.
Oczywiście! Kazdy ma prawo do własnej opinii, a ja tylko wyraziłem swoją.
Dziękuję za Twoje zdanie i zyczę udanego dnia!:)
aczkolwiek masz rację,że może to razić czyjeś gusta estetyczne lub wzbudzać obrzydzenie i może brutalność nie jest środkiem trafionym dla każdego odbiorcy.Być może należy przy tym filmie napisać ostrzeżenie, że jest bardziej brutalny niż na pasję przystało:)
i wszyscy by byli zadowoleni:) również życzę miłego dnia i dziękuję za dyskusję:)