Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242179
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Ludzie teraz nie wierzą dlatego,że widzą co się dzieje z wiarą. Księża tylko chcą pieniędzy :( ja wierzę i było by inaczej gdyby religia w tych czasach miała jakiekolwiek znaczenie dla ludzi. Film dla mnie był wstrząsający.... byłam na nim w kinie pare lat temu i wiem,że drugi raz nie da się go zobaczyć.... jak dla mnie.

ocenił(a) film na 10
czarna66_99

Księża chcą pieniędzy, wniosek: BOGA NIE MA.
Gdzie tu logika?

użytkownik usunięty
Pancefaust

Twój post rzeczywiście nie trzyma się kupy, ale mniejsza o to.

Wiara zawsze miała, ma i będzie miała dla ludzi bardzo duże znaczenie. Ludzie, będąc świadomi swojej słabości, nie znajdując odpowiedzi na żadne pytanie, wymyślają sobie, że istnieje Ktoś ponad nami, Ktoś mądrzejszy. Potrzebują zapewnienia, że życie nie kończy się na śmierci, bo wtedy życie nie miałoby sensu. Chcą wierzyć, że ten Ktoś ciągle ich obserwuje, że nie są samotni. Ludzie boją się samotności. Ale człowiek rodzi się, żyje i umiera w samotności: ''Na pustyni jest się trochę samotnym, równie samotnym jest się wśród ludzi''.
Wyobraźnia może stworzyć rzeczy piękne. Bóg jest pięknym wyobrażeniem, ale nieprawdziwym.

Wnętrza kościołów przypominają mi starotestamentowego złotego cielca (Ks. Wyjścia). Jak to się skończyło?
Podobnie jest ze złotymi łańcuszkami, medalikami, obrazkami, figurkami itp.
Warto również wspomnieć o Pomniku Chrystusa Króla w Świebodzinie. Im większy, tym lepszy. Podobnie było z Wieżą Babel (Rdz 11,1-9). Jak to się skończyło?
,,Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do Królestwa Niebieskiego'' (Mt 19, 24)
Chwalmy cielca, Alleluja !

ocenił(a) film na 10

Dlatego uważam,że wiara to osobista sprawa a dawanie kasy na tace to jedna wielka ściema. O to mi chodzi.

ocenił(a) film na 10
czarna66_99

Ściema? No pewnie, przecież ludzie nie dają kasy na tacę - tak tylko ściemniają.

ocenił(a) film na 10
Pancefaust

Ja wierzę i to mi wystarczy. A kasy na pedofili nie mam zamiaru dawać :( heh szkoda gadać.

ocenił(a) film na 10
czarna66_99

I tak dajesz kasę na pedofili, wszak w każdym zawodzie się tacy trafiają.
Mimo to w twojej wypowiedzi nie ma logiki. Twierdzisz bowiem, że nie dziwi cię odejście ludzi od Boga, skoro księża chcą tylko kasy. Mój komputer też czasami się zawiesza, ale mimo wszystko w istnienie czegoś takiego jak informatyka, wierzę.

ocenił(a) film na 8
czarna66_99

Świadomość > Wiara

Wiara jest ślepa, świadomość nie