Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242202
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Wśród tematów i postów dotyczących powyższego filmu nie znalazłem ANI JEDNEGO ad meritum. Ani jednej wypowiedzi traktującej "Pasję", tak jak powinna być przede wszystkim potraktowana - jako dzieło sztuki filmowej. Ani jednego spojrzenia pod kątem wartości estetycznych. Ani jednej sensownej krytyki, analizy, recenzji.

I to jest żenada.

Wiem doskonale, że forumowiczom filmwebu brakuje podstawowego wykształcenia i obycia z dziedziny sztuki (nie tylko filmowej) jak również ogólnej "bystrości", ale tutaj już w takim stopniu urągacie wszelkim standardom dyskusji o sztuce, że nie chcę mi się nawet wam pokazywać, jak to powinno wyglądać.

Powiem tylko, że "Pasja" jest filmem mniej więcej na poziomie współczesnych produkcji telewizyjnych, od których różni się jedynie szczegółami. Odtwórcze rzemiosło, samej Sztuki bardzo mało. I tylko z tym możecie polemizować, jeśli chcecie, i jak dacie radę.

Villon

zabawnie sformułowałeś treśc posta, pomijając początek który stawia ciebie jako lokalnego geniusza. Mianowicie kilka zarzutów wobec Pasji, właściwie bez żadnego uzasadnienia, i viola! - proszę udowodnijcie że się mylę. Może jakoś dokładniej co ma Pasja wspólnego z "Odtwórczym Żemiosłem" oraz "Poziomem Współczesnych Produkcji Telewizyjnych"? Bo na razie nie ma mowy o polemice, dyskusji czy czymkolwiek, nia ma punktu zaczepienia :P Właściwie jedyną odpowiedzą do "polemiki" jaką zapoczątkowałeś było by stwierdzenie: A ja uważam inaczej, udowodnij że się mylę.

Villon

"I tylko z tym możecie polemizować, jeśli chcecie, i jak dacie radę."

Czyżbyś był niedowartościowany pseudo - krytyku ???

ocenił(a) film na 7
Villon

Co do poziomu hmm...użytkowników filmwebu, to ja nie przeczę. Sama równam sie z większością z nich. Nie jestem krytykiem, tylko widzem, dlatego trudno jest mi dostrzec jakiekolwiek walory (trudne słowo-przyklejcie na pracle:) "dzieła sztuki filmowej". A na filmy patrzę bardziej od strony OGÓLNOestetycznej. W moim rozumowaniu (tak tak ja myślę!) "Pasja" jest dobrym filmem. Napewno świetna, realstyczna gra aktorska "głównego bohatera". Muzyka również niczego sobie. Całośc również realstyczna i ma w sobie, jakby to określic...cos magicznego, co "wciąga" widza w fabułę i pozwala wczuc sie sytuację. Ale...różnie można odbierac niektóre rzeczy...8/10

Villon

Ty jestes najbardziej żenujacy i tobie podobni.

Villon

hmmm...film ten jest dla krytykow czy dla widzów? Czlowiek-widz(nie twierdze ze krytycy nie sa ludzmi:) powinien go odebrać jako dosadne przedstawienie męki Chrystusa,a nie czepiać się bzdurnych szczegółów i zastanawiać nad tym jaki jest poziom tego filmu?Czy jest on:"Odtwórczym Żemiosłem"(chociaz co do tego to absolutnie sie nie zgodze.)bzdurne gadanie...i po co to? Chyba przesłanie tego filmu jest wystarczająco jasne!

ocenił(a) film na 8
Villon

.samejSztuki bardzo mało"......no cóż, a czym takim jest Sztuka??Studiuję sztukę od pięciu niemal lat i sama dokładnie nie okresliłabym jej istoty.Można podać suchą regułkę, która i tak w ciągu wieków ulegała zmianie.Na początku to własnie "odtwórcze rzemiosło " było idealną sztuką. A tak na dobrą sprawę: dla jednego np. kicz będzie najwspanialszą sztuką, a u drugiego wzbudzi uśmieszek politowania.
TO WSZYSTKO SĄ SUBIEKTYWNE ODCZUCIA.
Nie jestem "ekspertem od kina" i myślę ,że to forum jest dla Nas-przeciętnych odbiorców- nie tylko krytykow sztuki.
Te dzisiejsze produkcje filmowe stoją jak dlamnie na bardzo wysokim poziomie, kino ewoluuje, a to jak "Pasja" sprosta próbie czasu - o tym się jeszcze przekonamy.
Sorry , ale jakie Ty podałaś kryteria oceny? Żadnych.Nie da się niestety ocenic dzieła nie stosując kryteriów, nie porównując do innych, nie umiejscawiając dzieła w określonym miejscu i czasie powstania.
nie chce Ci się pokazywać "jak to powinno wyglądać"??A może innym tez się nie chciało i dlatego ani jednej sensownej krytyki nie ma.
To może zamiast pisac ten post Ty napisz ta sensowną recenzję z która kazdy mógłby polemizować.Oceń gre aktorów, reżyserkę, scenariusz itp.- to trudne.No właśnie!!!!I z tego załozenia wychodzą tez inni.
Czasami warto napisac jedynie swoje pierwsze wrażenie po obejrzeniu filmu- bo ono zazwyczaj mowi o nim część prawdy i pomoże innym w ocenie np"czy zdecyduję się iść na ten film do kina czy nie"....W dzisiejszych czasach długie i fachowe recenzje chyba przeznaczone są dla mniejszości.
..No i....na razie nie da się z Twoja wypowiedzią polemizować , bo za mało w niej konkretów, a określenie "samej Sztuki bardzo mało " jest za bardzo oględne i subiektywne po prostu.