Tak. Na przykład te:
Absolwent
Amadeusz
Chinatown
Forrest Gump
Lśnienie
M - Morderca
Obywatel Kane
Ojciec Chrzestny
Purpurowa róża z Kairu
To nie jest kraj dla starych ludzi
Trzy pogrzeby Melquiadesa Estrady
...jest jeszcze dużo więcej, ale nie mam czasu tu wszystkich wymieniać.
aaaa. Trzeba było tak od razu. To w takim razie, proszę bardzo:
Hostel
Piła
Piła II
Piła III
Piła IV
Resident Evil
Świt żywych trupów
Teksańska masakra piłą mechaniczną
Pełno jest tego typu filmów :P
Nie. Po prostu przejrzałem listę filmów nominowanych w ostatnich latach do nagrody Saturn w kategorii najlepszy horror. Żadnej z tych orgii brutalności nie oglądałem i raczej nie obejrzę. Wolę filmy takie jak na pierwszej liście(dla odmiany, widziałem je wszystkie).
No,są tam same wybitne i głośne filmy.
A znasz jakąś szczególnie brutalną scenę z jakiegoś filmu?(jeśli tak,opisz jej zawartośc)
Rzadko oglądam brutalne filmy. Najbrutalniejsze sceny jakie pamiętam to:
Scena z filmu "Duch" kiedy facet przemywa sobie twarz w umywalce i zaczyna mu odpadać skóra i mięso. W końcu zostaje sam szkielet, a po chwili okazuje się, że to były tylko przywidzenia.
Scena z filmu "Predator" kiedy komandosi odkrywają, obdarte ze skóry zwłoki żołnierzy.
Scena z filmu "Obcy - decydujące starcie" kiedy królowa Obcych rozrywa Bishopa na pół.
Nic więcej mi teraz nie przychodzi do głowy.
Mi aktualnie do głowy przychodzi scena z "Psów 2",w której A.Zmijewski bez mrugnięcia okiem wbija rosujskiemu bandziorowi nóż w oko.
Jak sobie przypomnę inne,to napiszę,bo to ciekawy temat jest.
Apropo oczu. W Kill Billu, Uma Turman kilka razy je wyrwała, a oprócz tego widziałem jak odcieła dziewczynie rękę. Z niesmakiem w ustach zmieniłem kanał. Tarantino trochę przesadza. Może i wyśmiewa schematy, ale w niezbyt przyjemny dla oczu sposób.
Tarantino wogóle w Kill Billu sparodiował makabrę.Widziałeś,jak w filmie leje się krew z kikutów?Jak z węża strażackiego.
Widziałem. Laska wrzeszczy i tarza się po podłodze, a krew z odciętej ręki opryskuje wszystko w promieniu kilku metrów. Przesada, ale przynajmniej człowiek wie, że to żart.
No.A film ogólnie fajny.
Za to scena z drugiej części,w której Czarna Mamba pokonuje Billa,rozsadzając mu serce kombinacją uderzeń w pierś,to już kompletna bajka.
Bardzo brutalna scena jest w filmie Hotel Siedmiu Bram gdy kilku gości ukrzyżowuje pewnego malarza a potem oblewa go kwasem solnym.
Dokładnie, moja znajoma podczas oglądania wyszła z pokoju.
Brutalne sceny są w wielu filmach.
Naked blood, shogun sadism, rusted body, kuchisake-onna, hannibal holocaust, wizard gore itd...
Krzysiu jest mnóstwo bardziej wstrząsających filmów od "Pasji" widzę że o nich nie słyszałeś i nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę. Ja mam taką "małą" listę w głowie składającą się z około 100 tytułów których nigdy nie obejrzę bo boję się o swoją psychikę. Większość to azjatyckie pseudo-snuff movies. W każdym razie ilość przemocy w "Pasji" jakoś specjalnie mnie nie poruszyła może dla tego że spodziewałem się dużo bardziej brutalnego filmu po wszechobecnych recenzjach. Zresztą gdyby ten film był tak makabryczny jak go wszyscy reklamują to nie leciałby w jedynce o 20.00.