Muszę przyznać, że to nawet zabawne że na forum o filmie o Jezusie Chrystusie, filarze "najpopularniejszej" religii świata (w którą każdy wierzy bądź też nie), najbardziej aktywnymi komentatorami są ateiści, którzy na siłę próbują udowodnić jacy to nie są oświeceni, mądrzy, nie dają się omamić religi, myślą logicznie etc, etc. Kwestia wiary, jedzenia, muzyki itp jest kwestią tak indywidualną, że powinna panować tu zupełna wolność, tym bardziej że jest to portal filmowy a nie teologiczny więc zamiast zajmować się udowodnianiem swoich racji chyba warto porozmawiać o filmie (ateiści mogą traktować go jako sci-fiction).
Tak przy okazji przypomniał mi się kawał:
Do baru wchodzi ateista, weganin i feministka. Po czym ich poznać? Spokojni, sami Ci powiedzą
Spotykają się wyznawcy czterech wielkich religii: Judaizmu, Buddyzmu, Chrześicjańswa i Islamu.
Mojżesz mówi:
- Mam tak wielu wyznawców, a moja religia jest tak potężna, że jakbym chciał to kupiłbym sobie wieżę Eiffla!
Budda na to:
- A ja mam tak wielu wyznawców, że jakbym tylko chciał to kupiłbym sobie cały Manhattan!
Mahomet wtrąca się i mówi:
- Moja religia jest tak potężna, że jakbym tylko chciał to kupiłbym sobie całą Europę!
Na to Jezus, mieszając cukier w filiżance kawy, po chwili namysłu patrzy na pozostałych proroków i mówi:
- Panowie! Ale przecież ja niczego nie sprzedaję!
Chyba w twoich nierealnych wyobrażeniach. Czyżby proboszcz stał nad tobą z biczem i łańcuchami?
Sam podobne metody stosowałeś. Potem jak mi oznajmiłeś bardzo kulturalnie, przeszedłeś na pastafarianism. Grośba o której mówię nie ma charakteru fizycznego lecz psychiczny.
Czyżby Szajba był taki przerażony, gdy jakiś randomowy nieznajomy z procentami we krwi groził mu piekłem? Panie, nigdy nie życzyłem nikomu źle i nie życzę.
Źle życzyć to sobie możesz bądź nie musisz. Religia którą wyznajesz to robi. Co byś nie powiedział nie zmienisz faktu, że po pierwsze Chrześcijaństwo narcystycznie uważa się za jedyną właściwą religię, a po drugie twierdzi, że jeżeli ktoś się z nimi nie zgadza bądź wyznaje co innego, pójdzie do piekła.
Tylko chrześcijańscy fanatycy uważają, że np buddysta spełniający należycie swoje obowiązki na świecie pójdzie do piekła, za to że nie wierzy w Jezusa Chrystusa jako Boga. Jeżeli przebywa się wśród normalnych duchownych, charyzmatyków itd to się wie, że miłość do drugiej osoby jest sprawą pierwszorzędną. Dlatego też Indianin któremu w latach kolonizacyjnych Europejczyk z krzyżem na czele zabrał ziemię, wymordował rodaków i kazał zmienić wyznanie pod groźbą śmierci nie pójdzie do piekła, ponieważ nie miał on jak poznać tej religii z innej strony, a ci pseudo misjonarze mieli tyle wspólnego z głosicielami bożymi co ja z modelką. Zakładając oczywiście że był dobry za życia i ten cały Bóg istnieje, bo w końcu Ty w niego nie wierzysz. Ten poszkodowany osobnik pewnie darzył naszą religię wielką nienawiścią, i nie ma co się dziwić. A to wszystko przez szatana w kościelnych szatach.
Masa fałszywych wyznawców robi nam wstyd i przynosi hańbę, gdyż to przeważnie oni najbardziej rzucają się w oczy pozostałym.
...„Tylko chrześcijańscy fanatycy uważają, że np buddysta spełniający należycie swoje obowiązki na świecie pójdzie do piekła, za to że nie wierzy w Jezusa Chrystusa jako Boga.”
Extra Ecclesiam nulla salus
➤➤➤ Kwestia wiary (...) jest kwestią tak indywidualną, że powinna panować tu zupełna wolność
No i nikt nie odbiera Ci prawa to posiadania wiary w boga, krasnoludki, płaską Ziemię, albo że 2+2=0,5993. I taka sama wolność panuje w kwestii wypowiadania opinii n/t takich absurdalnych wierzeń.
-------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------
Czy powinieneś wierzyć w boga? Sprawdź: http://www.filmweb.pl/user/impactor
Opinii tak, dopóki nie obrażają innych, a sporo twoich postów zostało już poblokowanych z tego powodu. Nawet ci temat usunięto i szkoda, że nie zrobiono tego z całą resztą, która zaśmieca forum.
Popiszę trochę twoim sposobem.
Otóż ja uważam( a skoro ja tak uważam, to jest to prawda ), że impactor to osoba, która powinna zostać natychmiast skierowana do szpitala psychiatrycznego, gdyż twierdzi, że 5+5 = 8,00007. Każdy, kto ma inne zdanie na ten temat jest &%$^%$ i nie widzę powodu, by traktować go z szacunkiem.
------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ---
Czy impactor powinien zostać wysłany do szpitala? Sprawdź: http://www.filmweb.pl/user/Ryloth
➤➤➤ Opinii tak, dopóki nie obrażają innych,
Głupota Twoich wpisów mnie obraża. To co? Blokujemy Twoje wpisy?
➤➤➤ a sporo twoich postów zostało już poblokowanych z tego powodu. Nawet ci temat usunięto i szkoda, że nie zrobiono tego z całą resztą, która zaśmieca forum.
Napisałem kilka tysięcy wpisów. Skoro sporo moich postów zostało poblokowanych, to pewnie nie sprawi Ci trudności podania linku do trzech takich przykładów.
Natomiast temat został zablokowany przez pomyłkę, a w trakcie wewnętrznego dochodzenia przeprowadzonego przez administratorów Filmwebu pośród grupy moderatorów, nikt się do tego nie przyznał.
Ja ze swojej strony też nie jestem niewinny głupoty, bo jeszcze od czasu do czasu odpowiadam na posty takich intelektualnych wydmuszek.
Spoko, pod warunkiem, że zablokujemy wszystkie twoje, bo one też mnie obrażają. A jeżeli mój wpis jest głupi, to twoje tak samo, bo ja skopiowałem ciebie.
Proszę, oto przykładowe linki:
1) http://www.filmweb.pl/film/Wiara+czyni+czuba-2008-437160/discussion/Musimy+doros n%C4%85%C4%87+lub+zgin%C4%85%C4%87...,2165878?page=2
2) http://www.filmweb.pl/forum/inne/Biblia+w+5+minut,2326181?page=3 - tutaj sporo
3) http://www.filmweb.pl/film/Noe%3A+Wybrany+przez+Boga-2014-622318/discussion/ATEI ZM+TO+CIEMNOTA.,2418623?page=11#post_11825623
Temat zablokowany przez pomyłkę i nikt się nie przyznał? Któryś administrator zrobił to umyślnie, bo uważał najpewniej, że zaśmiecasz forum czymś takim. Forum FILMOWE, a nie RELIGIJNE. Te swoje dyrdymały wypisuj tam.
------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ---
Czy impactor powinien zostać wysłany do szpitala? Sprawdź: http://www.filmweb.pl/user/Ryloth
➤➤➤Proszę, oto przykładowe linki:
Super, nawet o tym nie wiedziałem :) Tylko że jedyne czego jest to dowodem, to to że jakiś moderator uznał to za niezgodne z regulaminem. Nie świadczy to jeszcze, że rzeczywiście tak było. Pośród moderatorów też są teiści których obraża cytowanie Biblii oraz fakty. Teiści tacy jak i Ty.
➤➤➤ Temat zablokowany przez pomyłkę i nikt się nie przyznał? Któryś administrator zrobił to umyślnie, bo uważał najpewniej, że zaśmiecasz forum czymś takim.
Któryś z MODERATORÓW zrobił to umyślnie, a kiedy administracja i inni moderatorzy próbowali znaleźć winnego zablokowania wartościowego tematu, nikt się jakoś do tego już nie przyznał. Ciekawe dlaczego, jeśli ta decyzja była właściwa.
"Pośród moderatorów też są teiści których obraża cytowanie Biblii oraz fakty." - nie. Obraża brak szacunku wobec ludzi o innych "poglądach".
" Nie świadczy to jeszcze, że rzeczywiście tak było. " - Świadczy, bo żeby na forum Hobbita doprosić się o zablokowanie obraźliwych postów, musi in być NAPRAWDĘ niezgodny z regulaminem. Poza tym moderatorzy nie blokują za napisanie "Nie wierzę w Boga", tylko za obrażanie uczuć religijnych.
Nie wiem, czy to był moderator, czy nie, nie jest to istotne. Chodziło mi o to, że to nie było dzieło przypadku. Czy właściwe? Moim zdaniem tak.
Ateiści nie twierdzą, że 5+5=8.
Najlepszym porównywaniem teisty i ateisty w ten sposób jest takie: ateista x+y=?? (nie mam wystarczającej wiedzy by to rozstrzygnąć), teista x+y=12.
Oczywiście nikt nie zabrania teistom zabawy w zgadywanki, ale powiedzieć, że to głupota mam prawo...