jak to było? Jezus by tego nie przeżył! Czy to możliwe? zapytują na forum.
Na pewno scena z biczowanie jest prawdziwa. By ukarać przestępców jedynie biczowaniem używana bata zakończonego ołowianym ciężarkiem. Jak dla mne wyglądało to w rzeczywistości gorzej niż w filmie. Pamiętajmy, że Jesus miał być na początku jedynie ubiczowano, ludziom to jednak nie wystarczyło i zażądali potem jego śmierci.
Co do wejścia na Golgotę, Jezus niósł nie cały krzyż, lecz jedną jego belkę.
Gwoździe wbijano nie w dłoń, a w nadgarstek, omijając kości. Było to bardzo bolesne, bo przy okazji trafiano w główny nerw.
Informacje te zasłyszałam od historyków i widziałam w wiarygodnych programach, więc dla mnie są w 100% prawdziwe
Fakt film trochę odbiega od prawdy, ale wynika to raczej z niewiedzy twórców. Trzeba dodać jeszcze, że winą za ukrzyżowanie trzeba obarczyć rzymian, a nie żydów.
Bynajmniej nie wynikało to z niewiedzy twórców. Już pojawiał się ten wątek na forum, dlatego nie będę go po raz kolejny tłumaczył.
tu nie do końca się zgodzę.Z tego co wiem rzymianie ukarali Jezusa biczowaniem, Zydom(czy ogólnie całemu zgromadzeniu oglądającemu z zaciekawieniem całą tą imprezę) to nie wystarczyło i żądano ukrzyżowania. Oczywiśćie nie jestem historykiem i nie chcę się wypowiadać jako znawca jedynej i najprawdziwszej prawdy.
Oczywiście tak jest to przedstawione w filmie i tak wynika z Ewangelii. Jednak ukrzyżowania Jezusa domagała się niewielka grupka wpływowych żydów, nie było to dziełem jakiejś większej społeczności, a tym bardziej całego narodu.