Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242172
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

jak to było? Jezus by tego nie przeżył! Czy to możliwe? zapytują na forum.
Na pewno scena z biczowanie jest prawdziwa. By ukarać przestępców jedynie biczowaniem używana bata zakończonego ołowianym ciężarkiem. Jak dla mne wyglądało to w rzeczywistości gorzej niż w filmie. Pamiętajmy, że Jesus miał być na początku jedynie ubiczowano, ludziom to jednak nie wystarczyło i zażądali potem jego śmierci.
Co do wejścia na Golgotę, Jezus niósł nie cały krzyż, lecz jedną jego belkę.
Gwoździe wbijano nie w dłoń, a w nadgarstek, omijając kości. Było to bardzo bolesne, bo przy okazji trafiano w główny nerw.
Informacje te zasłyszałam od historyków i widziałam w wiarygodnych programach, więc dla mnie są w 100% prawdziwe

ocenił(a) film na 9
beatrycze666

Fakt film trochę odbiega od prawdy, ale wynika to raczej z niewiedzy twórców. Trzeba dodać jeszcze, że winą za ukrzyżowanie trzeba obarczyć rzymian, a nie żydów.

Thomas_J

Bynajmniej nie wynikało to z niewiedzy twórców. Już pojawiał się ten wątek na forum, dlatego nie będę go po raz kolejny tłumaczył.

ocenił(a) film na 9
beatrycze666

tu nie do końca się zgodzę.Z tego co wiem rzymianie ukarali Jezusa biczowaniem, Zydom(czy ogólnie całemu zgromadzeniu oglądającemu z zaciekawieniem całą tą imprezę) to nie wystarczyło i żądano ukrzyżowania. Oczywiśćie nie jestem historykiem i nie chcę się wypowiadać jako znawca jedynej i najprawdziwszej prawdy.

ocenił(a) film na 9
beatrycze666

Oczywiście tak jest to przedstawione w filmie i tak wynika z Ewangelii. Jednak ukrzyżowania Jezusa domagała się niewielka grupka wpływowych żydów, nie było to dziełem jakiejś większej społeczności, a tym bardziej całego narodu.

beatrycze666

"jak to było? Jezus by tego nie przeżył! Czy to możliwe? zapytują na forum. "

własnie w tym miejscu jest pokazana siła Jezusa nad ludzkością, on wytrzymał to - musiał znieśc wszystkie grzechy ludzkości