Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242179
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Jim Caviezel był ateista, jednak po skończeniu filmu stał sie katolikiem

minek93

i czego to dowodzi?

ocenił(a) film na 10
minek93

Nie wiem skąd masz takie informacje, ja przeczytałem z jego biografii, że pochodził z wierzącej rodziny, a przed przyjęciem roli zastanawiał się, jak sobie poradzi z zagraniem tak ważnej dla niego osoby. Chodził także do katolickiej szkoły (podobnie jak jego rodzeństwo). Zresztą jego żona (pół Włoszka, pół Chorwatka) sama w tym czasie przebywała w Medjugorji.

ocenił(a) film na 10
minek93

to nieprawdziwa informacja

ocenił(a) film na 8
Pancefaust

Mogłaby być też prawdziwa Pancek, to bez znaczenia. Wszyscy wierzący wierzą na błahych bądź niskich bądź prostych ku temu podstawach. Jak na przykład poznanie poruszającej historii albo szukanie odpowiedzi na prostackie pytania o "sens życia"

ocenił(a) film na 10
Andrewx51

W sumie uderzyła mnie jedna rzecz w poście Chaiki. To, że Caviezel żył w katolickiej rodzinie i teraz te rzeczy są mu bliskie. Jakoś nabrałem wątpliwości co do wartości tej wiary. Tzn nie do wiary w ogóle, ale wiary z wychowania. Masz więc też racje.

ocenił(a) film na 8
Pancefaust

Wiara "w ogóle" czyli ciągłe dążenie do nieewolucji

ocenił(a) film na 10
Andrewx51

Ty nie masz w sobie w ogóle wiary? Zakładasz, że coś jest mniej lub bardziej prawdopodobne ale niczego nie możesz być pewien, jeżeli nie widziałes?

ocenił(a) film na 8
Pancefaust

Skomplikowane. Bycie pewnym jest ograniczeniem. Pojęcie wyrażone tym słowem oznacza przyjęcie jednego punktu widzenia i odrzucanie innych. A najśmieszniejsze jest to że nie ma na świecie ludzi pewnych czegokolwiek, twierdzą że są przed innymi albo sami przed sobą z różnych zmiennych przyczyn

ocenił(a) film na 10
Andrewx51

no chyba z tym "czegokolwiek" tak nie jest. jak widzisz ulewę za oknem to masz wątpliwosci co do jej istnienia?

ocenił(a) film na 8
Pancefaust

Ale ulewa nie jest ulewą z innych punktów widzenia, więc można też nieskończenie wiele razy przyjąć że jej nie ma