Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242188
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

na wstepie zaznaczam, ze nie jestem moherowym dewota, baa nie jestem w ogole katolikiem ani chrzescijaninem ale Pasji dalem 10/10 ?
dlaczego ? bo to najlepszy film biblijny jaki widzialem a wiec po kolei

rola Pilata genialnie zagrana przez swietnego aktora bulgarskiego Hristo Shipova, u tego Pilata naprawde widac emocje w przeciwienstwie do innych Pilatow z innych filmow biblijnych, ten Pilat to czlowiek wahajacy sie a nie drewniana marionetka

Monica Belluci po razk olejny udowodnila swoja skromna rolka Marii Magdaleny ,ze jest zdolna aktorka, Maia Morgenstern udowodnila, ze ma olbrzymi potencjal aktorski, James Cavaziel tez udowodnil, ze nalezy do ligi dobrych aktorow

scenariusz ? scenariusz jak scenariusz, oparty na Biblii wiec z gory przewidyalny, porazila mnie w tym filmie jedna rzecz, biczowanie Jezusa, jednak troche przesadzili, biczowanie bylo malo realistyczne, spokojnie mozna by zmniejszyc ilosc batow o polowe, stroje Rzymian i Zydow sa swietne

dialogi lacinskie i aramejskie mimo iz z ciekawosci wlazlem kiedys na forum milosnikow laciny to narzekali, ze strasznie duzo bledow ale mimo wszystko uwazam, ze dialogi w lacinie i po aramejsku dodaja smaczku i czynia film bardziej realistyczny

najbardziej powalila mnie rola Szatana, w sumie dalej nie wiem czy Szatana grala kobieta czy mezczyzna :) wie ktos ? ten Szatan to moj ulubiony Szatan obok epizodycznej rolki Peter'a Stormare'a jako Lucyfer w John Constantin

czy film jest antysemicki ? nie zauwazylem w nim antysemickiego, jak to mowia psy szczekaja a karawana jedzie dalej, ADL i AJC szczekaja ale nic z tego nie wynika :) pozdrawiam fanow Pasji

Gibson udowodnil swoim filmem , ze jest zdolnym rezyserem :)