Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242212
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Przed chwilą wróciłam z kina i choć widziałam już niejeden film o Jezusie, muszę przyznać, że ten mnie wstrząsnął i jednocześnie bardzo wzruszył. Męka Chrystusa pokazana była tak dogłębnie jak tylko się dało to ująć w filmie. Polecam wszystkim aczkolwiek ostrzegam, że niektóre ujęcia są naprawdę bardzo drastyczne i wstrząsające

ocenił(a) film na 1
jessamine

Ja też dziś obejżałem "Pasje" i wegług mnie jest to sadystyczny film z wplątanym wątkiem Chrystusa,żeby napędzić widzów!Ujmując z filmu sceny katowania,mało zostaje fabuły.Czy żeby film uznano za realistyczny,to reżyser musi pokazać każdą kroplę krwi wypływającą z człowieka?Można na wiele innych sposobów wzruszyć,nie tylko stumieniami tryskającej krwi :-/

grayos

Wiesz, tak szczerze mówiąc to nie tyle sama spływająca krew była wzruszająca co fakt, dlaczego tak się dzieje, dlaczego Jezus to przeżywa..Człowiek sobie w tych momentach uświadamia jak ogromną mękę przeżył ktoś, kto umierał za nas z własnej woli. Poza tym muszę przyznać, że jeśli chodzi o te krwawe sceny, bardziej wzruszyły mnie pierwsze sceny biczowania niż te późniejsze (niesienie krzyża, ukrzyżowanie) bo rzeczywiście im dłużej film trwał tym bardziej ten efekt się zacierał (w sensie: przyzwyczaiłam się do tego widoku). Ale na przelaniu krwi tu wszystko się opierało, o to chodziło w tym filmie i moim zdaniem to zwiększało jego realizm.