pokazał kompletny brak znajomości Mitów Greckich, Pozatym dalej chyba śni mu się po
nocach Harry Potter bo nieumiejętnie połączył te dwa filmy.
Zgadzam się w 100%-tach. Film to gniot - nawet nie wytrwałam do końca, a przyjęłam sobie, że do 3 gwiazdek są filmy, których nie byłam w stanie obejrzeć w całości. Szkoda czasu.
Ja nie wiem, dlaczego ty porównujesz te dwa filmy... One się zupełnie różnią. Nie rozumiem takich ludzi jak ty. DLACZEGO PORÓWNUJECIE POTOMKÓW GRECKICH BOGÓW DO CHŁOPAKA Z RÓŻDŻKĄ I BŁYSKAWICĄ NA CZOLE?
ludzie ... te filmy nie mają nic wspólnego. Tak samo jak książka.
A co do braku znajomości mitów... mógłbyś podać chociaż jeden przykład ? Bo ja takich nie widzę.
Wierz mi, że dla kogoś, kto nie jest maniakiem tego typu kina pierwszym skojarzeniem będzie Potter, choćby dlatego, że filmy wycelowane są do tych samych odbiorców. Zresztą o czym tu dyskutować: oceny na Filmwebie mówią same za siebie. Film jest po prostu SŁABY, źle zrobiony, kiepsko zagrany, mało ambitny i co najważniejsze mało oryginalny.
Od wtedy, kiedy ta wyskoczyła jej z głowy. X.x
No wiem, trochę dziwne, ale w książce jest to bardzo wyraźnie napisane, jak rodzą się dzieci Ateny.
1. Atena jest dziewicą co znaczy że nie ma dzieci
2. Hadesu pilnują nie "psy piekieł" w dodatku 3 tylko Cerber 1 pies o 3 głowach
3. nie ma żadnych perełek, które mogą kogoś wydostać z Hadesu
4. Satyr nie dostaje rogów od Zeusa tylko mu wyrastają
5. Satyr nie zajmuje się ochroną dzieci bogów
6. Erynie są 3 i nie wyglądają tak jak w filmie
7. Nigdzie nie jest napisane, że w porównaniu z bogami olimpijskimi wyglądamy jak mrówki:)
8. Zamek Hadesa tak nie wygląda.
9. Styks nie dopływa do Zamku Hadesa
10. Charon nie oprowadza ludzi po Hadesie tylko przeprowadza na 2 stronę Styksu
11. Nie ma ośrodków szkoleniowych dla dzieci bogów
12. Meduza jedna z 3 Gorgon - wężowe włosy + kły jak u dzikiej świni, ręce z brązu, skrzydła ze zlota!!!
13. Zeus malo boski i władczy
14. Posejdon tak nie wygląda
15. Persefona wychodzi na ziemię do matki Demetry dzięki Zeusowi, który nakazał hadesowi ją wypuszczać
Rozumiem Twoją złość, jednak chciałabym zauważyć, że spora część z tych punktów, to nieznajomość mitologii przez autora książki, a nie reżysera filmu.
I tu się mylisz... Na odwrót...
Wszystkie podpunkty w książce są racjonalnie wyjaśnione i zgodne z mitologią, gdyż sam Rick Riordan był nauczycielem historii i specjalizował się w tej dziedzinie...
A niektóre z nich po prostu... W książce ich nawet nie było!
Jedyne co...
11. Nie ma ośrodków szkoleniowych dla dzieci bogów
5. Satyr nie zajmuje się ochroną dzieci bogów
No cóż, to podpunkty które jako jedyne się nie zgadzają... A dlaczego? Otóż autor musiał dodać coś od siebie, co by dało książce nadzwyczajny charakter i zachęciło młodzież do czytania, czyli miejsce dla półbogów...
Wydarzenia zresztą dzieją sie w WSPÓŁCZESNYM świecie... No ja przepraszam bardzo, ale za czasów takiego Odyseusza, to ja się nie dziwię, że czegoś takiego nie było.
Co pominąłeś?
To, że akcja dzieje się w USA zamiast Grecji. Dlaczego? Przeczytaj książkę, to dowiesz się jak to sie stało, a wszystkie Twoje wątpliwości znikną! I już...
A ty Chochlikowata nie zwalaj winy na autora, bo to nie on jest temu winien...
To, że Columbs dobrze wyreżyserował HP nie znaczy, że jest świetnym reżyserem i wszystko mu pójdzie gładko...
Jak widać o mitologii nie ma bladego pojęcia, inaczej nie zmienialiby reżysera. >.<
A gdyby to była wina autora, to pewnie seria nie zgarnęłaby tak dużej ilości nagród, bo ktoś dopatrzyłby się tych 'błędów'
(filmowych w tym wypadku)...
To tyle z mojej strony. >.<
Wiesz co chyba obejrzałeś/ałaś tylko film do ksiażek nawet nie zajerzałeś Bo jeśli ktoś przeczytał książke to zna odpowiedzi na niektóre z twoich 'zarzutów'
1.A oto odpowiedz na pytanie o Atenie otwórz tom 4 na stronie 198 a dowiesz się Czemu Atena ma jednbak dzieci a jest dziewicą .
2. Np pytanie 8 13 14 . Skąd ty możesz wiedzieć jak posejdon wygląda każdy go sobie wyobrarza inaczej.
Nie, nie zajrzałam ponieważ nie interesuje mnie tematyka, ale wystarczy mi film skoro jest taki super...Jeśli jakiś pisarz chce stworzyć sobie mityczny świat, to niech go stwarza od podstaw jak np. Tolkien, a nie opiera się na mitologii popełniając... takie błędy w obliczeniach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To, że film jest zgodny z ksiażką wcale mnie nie przekonuje...
charakterystyka Posejdona: silny starzec o szerokich barkach i potężnej budowie ciała, śniada cera, bujne, zwichrzone włosy, broda wilgotna pełna mułu i muszli, krzaczaste brwi, grożne, majestatyczne spojrzenie, budzi przestrach, w rece trzyma trójząb - str. 185 i 189 Mitologia J.Parandowskiego
czemu wy się tak czepiacie, reżyser ma inne wyobrażenie Posejdona i już
skąd wiesz, że nie ma takich pereł dzięki którym wychodzi się z hadesu to że nie ma o nich w mitologii nie znaczy, że ich nie ma
a erynia była pokazana tylko jedna, bo reszta siedzi np. w hadesie
skąd wiesz jak wygląda hades?
mało władczy zeus? Jak ja widzę Seana Beana to od razu mam Ciary od jego władczości po obejrzeniu gry o tron
Tak właśnie autor KSIĄŻKI przedstawił Posejdona...
Apropos Ateny, to przytoczę Ci cytat...
"-Przysięgała, że nie wyjdzie za mąż - odparła Annabeth. - Podobnie jak Artemida i Hestia. Jest jedną z dziewiczych bogiń.
[...]
-W takim razie...
-Jakim cudem ma dzieci-herosów?
Potaknąłem. [...]
-Percy, czy ty wiesz, jak urodziła się Atena?
-Wyskoczyła z głowy Zeusa w pełnej zbroi czy coś w tym rodzaju.
-Właśnie. Nie urodziła się zwyczajnie. Dosłownie poczęła się z myśli. Jej dzieci zrodzą się tak samo. Kiedy Atena zakochała się w śmiertelniku, jest to miłość czysto intelektualna, jak do Odyseusza w starych opowieściach. Porozumienie umysłów.
[...]
-Dzieci Ateny powstają z boskich myśli naszej matki i śmiertelnego geniuszu naszych ojców. Zakłada się, że jesteśmy darem, błogosławieństwem Ateny dla mężczyzn, których sobie upodobała."
A resztę wyjaśniłam kilka odpowiedzi wyżej...
Jeny... To dzieje się w czasach współczesnych. Bogowie zmieniają się wraz z postępem cywilizacji. Kiedyś tam w książce jest wyjaśnione, że bogowie i Olimp przemieszczają się zgodnie z "cywilizacją Zachodu".
Mój komentarz:
1. Atena jest dziewicą co znaczy że nie ma dzieci - dziewictwo nie oznacza tego, że nie ma się dzieci, tylko że nie uprawiało się seksu. Poza tym pierwsze słyszę o tym, by Atena była dziewicą.
2. Hadesu pilnują nie "psy piekieł" w dodatku 3 tylko Cerber 1 pies o 3 głowach - tutaj mogę się zgodzić, choć nie widzę w tym nic złego. Ot, prawo scenarzysty.
3. Nie ma żadnych perełek, które mogą kogoś wydostać z Hadesu - a może są? Prawo scenarzysty takie coś wymyślić.
4. Satyr nie dostaje rogów od Zeusa tylko mu wyrastają - tak, jednak Zeus jako najwyższy z Bogów miał umiejętność tworzenia.
5. Satyr nie zajmuje się ochroną dzieci bogów - prawo reżysera.
6. Erynie są 3 i nie wyglądają tak jak w filmie - są różne ich opisy, więc można w różny sposób jest przedstawiać.
7. Nigdzie nie jest napisane, że w porównaniu z bogami olimpijskimi wyglądamy jak mrówki:) - nie ma też nigdzie napisane, że tak nie jest :-P
8. Zamek Hadesa tak nie wygląda. - to opisz jak powinien wyglądać
9. Styks nie dopływa do Zamku Hadesa - why not? Było 5 rzek Hadesu, skąd wiesz, że nie można nimi dopłynąć do zamku :-P
10. Charon nie oprowadza ludzi po Hadesie tylko przeprowadza na 2 stronę Styksu - jakoś nie zauważyłem by on kogoś oprowadzał.. .Tylko dowiózł ich do zamku.
11. Nie ma ośrodków szkoleniowych dla dzieci bogów - nigdzie nie ma tego powiedziane. Prawo scenarzysty je stworzyć.
12. Meduza jedna z 3 Gorgon - wężowe włosy + kły jak u dzikiej świni, ręce z brązu, skrzydła ze zlota!!! - jest przedstawiana w różny sposób
13. Zeus malo boski i władczy - to ciekawe jak miałby wyglądać? Jak terminator? Wystarczająco władczy
14. Posejdon tak nie wygląda - ehh znowu musze się powtarzać. Bogowie byli przedstawiani w różny sposób.
Te twoje "punkciki" to tak naprawdę stek upierdliwych wyliczanek połączonych z upierdliwym wyłapywaniem nieistotnych szczegółów.
Ad. 1. To powiedzw jaki jeszcze sposób mozna mieć dziecko nie uprawiajac seksu!!!
Ad. 3. nie ma!!!!!
Ad. 4. Nie miał był władcą ziemi, nieba był najpotężniejszy z 3 braci. To przyznawanie rogów to zupełne mieszanie pojeć Satyr od zawsze ma rogi to jest jego cecha charakterystyczna nikt mu ich nie przyznaje!!!!!!
Ad. 6. Ale mniej wiecej te opisy sa podobne
Ad. 7. Jeśli ludzi i bogow różniła by tak znaczaca roznica wzrostu na pewno gdzieś by to wypłynęło pozatym jakby dzieci płoddzili z ludzmi... taka rożnica w wielkości musi mieć znaczenie
Ad. 8. poczytaj Mitologię to sie dowiesz
Ad. 9. było, ale Styks (jest 1 z rzek najbliżej powierzchni ziemi)a Hades jest na samym dnie. Styks nie dopływa ponieważ każda nastepna rzeka i bagna maja swoje nazwy i to one "dopływają" a w filmie Styks i zamek hadesa wyglada jakby znajdował się w Wenecji...
Ad. 10. No własnie za daleko się zapuscił...
Ad. 12. bez charakterystycznych atrybutów!!!
Ad. 13. Jak Zeus!!! a nie jak jakiś niedorobiony...placek...
Ad. 14. może podam choć 1 zarzut - za mlody jak na Posejdona i zbyt "wymuziany"
Jesli ktoś chce stworzyć coś na miarę Pottera to niech stworzy świat od podstaw a nie bazuje na Mitologii wogole jej nie znająć!!!!!!!!!!!
1. Patrz: Jezus Chrystus :P To w pewnym sensie też Mit.
3. Skąd wiesz? Jesteś Persefoną, że o tym wiesz?
4. Idź na imprezę, bo się staczasz
6. Brak słów...
7. Mogą zmieniać wielkość - są wielcy na Olimpie. Na Ziemi wtapiają się w tłum
8. Po co? Jaką masz pewność, że Mitologia opisuje dokładnie mity? Żadną
10. Brak słów.
12. Żałosne
13. Idź się lecz
14. A kto im zabroni odmłodnieć?
Twoje "brak slów" potwierdza tylko że mam rację a Ty nie masz wystarczajacych argumentów, na odparcie moich zarzutów.
AD1: A jak powstała Atena? Podpowiem, że się nie "urodziła" w sposób naturalny.
CD.AD3: Jeżeli chodzi o liczbę - Percy'ego zaatakowała tylko jedna z trzech. W książce jest opis, że zaatakują go (później, a dokładniej w innej części) wszystkie trzy. Czy w mitologii jest mowa, że są one nierozłączne?
Wyskoczyla z glowy Zeusa, ale to nie znaczy że jej dzieci maja sie rodzic w podobny sposób nie tylko dla tego, że to straszne pujście na łatwiznę przez autora tego wybitnego dzieła, ale dlatego że Atena była cyt." (...) niedostepną dziewicą, (...) Nigdy nie myslała ani o milości, ani o małżeństwie. Nie miała (...) na to czasu."
tak są 3 i nie zjawiają się zawsze razem... ale to co zobaczylam w filmie przypominało bardziej potwora który ganiał po ulicach ksiegowego z Ghost Bustersów nize Erynie...
W książce opis, że dzieci powstają z połączenia geniuszu ich ojców i Ateny.
Pomijam, że ekranizacja zrobiona fatalnie, biorąc pod uwagę książki.
Błędy, jakie popełnił reżyser oraz scenarzysta są tragiczne. Po prostu brak słów.
melpomene_fw - by powstał zarodek wystarczy, by połączyła się komórka plemnika z kom. jajową. NIekoniecznie w czasie seksu. Poza tym w mitologi dzieci rodziły się na różne sposoby.
Zeus jest głównym bogiem, więc nikt nie zabroni scenarzyście by dopisał mu możliwość przyznawania rogów.
Jeśli chodzi o Erynie, to nie zgodzę się, że ich opisy są zawsze podobne. Poszukaj sobie w internecie różnych wyobrażeń Erynii, to może czegoś się nowego dowiesz.
Różnica w wielkości nie ma znaczenia. To wymysł scenarzysty. Poza tym tytani byli trochę więksi od ludzi, a mimo to żyli na ziemi.
Co do mitologii, to czytałem ją kilkukrotnie. Może sam sobie ją przeczytaj, to Ci powinno pomóc.
Co do punktu 12 (poprzednie twoje odpowiedzi są tak głupie, że nawet nie chce mi się ich komentować), to charakterystycznym atrybutem Meduzy są tylko wężowe włosy.
A posejdon, tak samo jak inni bogowie byli przedstawiani jako mężczyźni w średnim wieku. I taki też jest posejdon w filmie.
Nie chce mi się już z wami gadać ogladacie sobie to wybitne dzieło...
a skoro czytałeś mitologię to może pokuś się ją przeczytac jeszczeraz ale tym razem ze zrozumieniem i dokładnie...
Mnie nie podoba się ten filmik pod każdym względem - moje prawo, jest poprostu żenujacy
dobry dla widowni w wieku 8 - 16 lat ja obejrzałam go tylko dltego aby zobaczyć własnie jak zostana przedstawieni bogowie i się niestety rozczarowałam.... TRAGEDIA
1.To akurat było w książce
2.Tu się zgodzę
3. To też było w książce
4. Jak już ktoś wspomniał, Zeus miał zdolność twożenia...zresztą kogo to obchodzi
5. Książka
6. W książce były 3 i wyglądały jak w mitologii, poza tym 2 pozostałe mogły być w innym miejscu.
7. Na początku filmu pokazany jest Posejdon jako zwykły człowiek, więc mogą zmieniać wielkość
8. Też wyobrażałem go sobie inaczej niż reżyser/scenarzysta/scenograf i pewnie inaczej niż ty.
9. Znowu książka
10. Nie oprowadzał nikogo
11. Książka
12. Miała wężowe włosy, ale ręce z brązu, kły dzika, i złote skrzydła? Pierwsze słyszę.
13. Co to znaczy za mało boski? Wyjaśnij jak według ciebie powinien wyglądać wystarczająco bosko i władczo.
14. Skoro bogowie umieją zmieniać rozmiar to pewnie też postać.
15. Tak to prawda.
Nie bazuję na ksiażce ponieważ fałszuje całą hstorię i podania na temat mitów i postaci mitologicznych...
Czy fałszuje? Nie
Czy zakłamuje? Nie
Czy przeinacza? Tak
Nie można powiedzieć, że książka fantastyczna może zakłamywać czy fałszować historię. Nie może, bo jej celem nie jest przekazanie wiedzy historycznej.
fałszuje i zakłamuje ponieważ podaje niezgodne z podaniami informacjeie
a właśnie z takiej podstawy wychodzi ta fantastyka z podań starożytnych z historii, z archeologii, religii mógł sie oprzec na czyms innym lub wymyslić nowy świat od podstaw jak to zrobil Tolkien - ale się nie chciało.....
A mnie się zamek...a właściwie królestwo, pałac (bo jak się czepiać to się czepiać zamki to w średniowieczu stawiano :D) bardzo podobało...no i Hades jako taki stary rockman spoko wizja twórców.
głupie do granic mozliwosci przedstawić Hedesa w taki sposób jednocześnie pozbawiając go całego majestatu i boskości robiąc z niego jednocześnie nadpobudliwego lekomana, fana Aerosmith!!!!!!!!!! pozatym jak już gdzieś wspominałam jego zona Persefona to skrzyżowanie dziwki z Mad-maxa z przekupą z runku....
Ludzie!!! czy wyście poszaleli?!?!?!?!?!?!?
to nie jest film opowiadający dzieje bogów greckich, ale zrobiony z fantazją!!!!!!
on nie jest do analizy. Stworzono go z myślą o rozrywce, a nie wypominaniu jakichś niedoskonałości!!! Twórcy chcieli, abyście oderwali się od szarej rzeczywistości i czasem choć trochę pomarzyli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
czy wy naprawdę nic nie rozumiecie???
A tak ogólnie to obsada jest świetna.
Co Ty bredzisz, ile masz lat !!! bo film jest dobry dla 13-latków poza tym jeśli wpletli w to bogów greckich to chociaż powinni troszkę o nich poczytać, bo potem dzieci będą opowiadać, że wejścia do Hadesu pilnują nie cerber - 1 pies z 3 głowami tylko 3 "psy piekieł" jak to powiedziała Persefona zresztą nadwyraz mało boska. Wyglądała jak krzyżówka przekupy z łazarskiego z dziwką z MAD MAXA, Posejdon wygladał zbyt ludzko i mało majestatycznie. W ogóle powinien być starszy a Sean Been jako Zeus - bez komentarza! i te rozmiary ludzi w porównaniu z bogami jak w Kingsajzie, Olimp - czarno tam było, głucho. Podobały mi się Erynie były straszne ale tak nie wyglądają, Satyr był fajny ale to z tymi rogami to bujda, oraz wyobrażenie Krainy Cieniów, pewne niedociągnięcia jednak były!!!!! a ten motyw z perlami - TRAGEDIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Małpa z ciebie, nie człowiek.
To nie ma być MITOLOGIA, lecz FANTASTYKA - a tutaj jest prawo do dowolnego kreowania faktów.
Ponadto alexis_14 napisał, że obsada jest świetna, a nie, że świetny jest film...
Film jest dobry - i taki ma być.
"bo film jest dobry dla 13-latków poza tym jeśli wpletli w to bogów greckich to chociaż powinni troszkę o nich poczytać, bo potem dzieci będą opowiadać, że wejścia do Hadesu pilnują nie cerber - 1 pies z 3 głowami tylko 3 "psy piekieł" jak to powiedziała Persefona zresztą nadwyraz mało boska."
Aż musiałam - Wg różnych mitów Cerber inaczej wyglądał. Hezjod (epik grecki) przedstawiał go jako "bestię o spiżowym głosie i pięćdziesięciu głowach". Dopiero u późniejszych autorów Cerber miał trzy, dwie, a nawet tylko jedną głowę. Dalej, był jednym z trzech potworów strzegących Hadesu, królestwa zmarłych, broniących tam wstępu żywym. Czyli de facto, abstrahując od książki (nie czytałam) wizja reżysera jest zgodna z mitologią. Parandowski nie tworzył mitów, na Boga! Niekoniecznie jest jedynym i adekwatnym wyznacznikiem tego jak było, a jak nie było.
Poza tym, i to chyba najważniejsze, jego Parandowski wydał książkę na podstawie mitów i jego wyobrażeń, a nie opisał mity greckie sensu stricte. I co jeszcze ważniejsze, amerykanie niekoniecznie opierają się na wizjach Parandowskiego ;) Tak samo jak masz różne wersje Biblii, tak samo masz różne wersje i tłumaczenia mitologii, w Ameryce, mógł ktoś inny i w inny sposób opisać najważniejsze mity greckie - wszak główne postacie się nie zmieniają, jedynie otoczenie i atrybuty. I nie ma się co kłocić, bo w czasach antycznych nie żyłeś, więc nie wiesz co i jak i czyja wizja jest tą 'poprawną politycznie'. To tylko film. Nie lekcja polskiego.
ja odwołuję sie do Parandowskiego lepiej powoływać się na konkretne zródło choć tylko jedno niż na żadne...
aczkolwiek sprawdzę to o cerberze z tym że najardziej znana jest wersjo z 3 głowami:)
Zgadzam się z alexis_14 film jest na podstawie książki które napisano by oderwać sie od szarej rzeczywistości. Jak czytasz książke przerzywasz to co główny bohater.
dzięki za poparcie Livia97;];];] w końcu nie wszyscy mają wyobraźnię... a tak dla informacji, melpomene_fw - a ile ty masz lat jeśli można wiedzieć...??? odpowiem ci, jak ty mi odpowiesz...
jesteś jakimś krytykiem, znawcą mitologii, czy zwykłym chłopcem, który nie może pogodzić się z realiami świata filmu...???
Trochę więcej niż Wy i nie jestem chłopcem, dobra dziewczyny skoro macie nie wiecej niz 20 lat (a myslę że ok 14), to oglądajcie sobie takie filmy, są przeznaczone dla was, ale nie uczcie się z nich Mitologii, to wszystko...
,, Więcej niż my" czyli ile - 20, 22, 30, a może 50???
mniejsza z tym... nie jest ważne ile ma się lat... czasem nawet dziadek nie zrozumie filmu....(a jak wszyscy wiemy mężczyźni rozwijają się wolniej niż kobiety) mówiąc skrótem - wy maci więcej w mięśniach niż w głowie (oczywiście bez obrazy)
chodzi tu o podejście do oglądanego filmu - czy gdyby np. nakręcono film, który by był idealnym odtworzeniem mitologii, to uważasz, że stałby się popularny??? czy więcej osób by go obejrzało?? - nie wydaje mi się...
Dlaczego więc nie powstał film o muszkieterach na podstawie historii??? - ponieważ nikomu by się go nie chciało oglądać, bo byłby zbyt tragiczny!
Więc jak już pewnie się domyślasz - każdy film musi być sfantazjowany, bo inaczej nie był by godny uwagi ( oczywiście rozumie się że bez przesady bo co za dużo to niezdrowo)
Postaraj się wcielić w reżysera, który chce, aby jego film został dobrze przyjęty i żeby widz mógł oderwać się od rzeczywistości i pomyśleć - ,,Co by było gdyby..." - następnym razem gdy będziesz chciał skrytykować jakiś film, to najpierw pomyśl co miała na celu osoba, która tworzyła ten film - bo wszystko ma jakiś sens... (chociaż nie dla wszystkich...)
Nie chodzi tutaj o popularność filmu bo ta chyba jest duża. Na przykład film"Troja" nie jest wiernym odtworzeniem Wojny Trojanskiej a bardzo mi sie podoba, tak samo jak historia Amadeusza, poprostu chodzi o to, że film jest przeznaczony dla nastolatków jak np. Harry Potter, który wg mnie jest świetny w porównaniu z tym... pozatym okładka strasznie nawiązuje do Pottera...
Ps. Teoria z mężczyznami ciekawa ale wcale mnie nie oburza, ponieważ mnie nie dotyczy - JESTEM DZIEWCZYNĄ więc znajdź sobie inny argument, który potwierdzi, że jestem głupia bo motyw płci i wieku już przerobiłyśmy :) poprostu film mi się nie podoba i nic na to nie poradzisz mamy wolność słowa, a o gustach się nie dyskutuje, może przekonałabyś mnie argumentami dotyczacymi filmu (gryaktorskiej, efekty wizualne itd.) ale te w/w są kiepskiej jakosci i nie mają nic wspólnego z filmem...
Proszę mi wybaczyć - nie miałam pojęcia że jesteś dziewczyną;] i chyba masz rację, że każdy jednak ma swój gust i inne upodobania, chociaż zupełnie nie zgodzę się z tą teoria na temat Harrego Pottera...
Cieszę się że doszłyśmy w końcu do porozumienia, w mnieszym niż większym stopniu, ale zawsze jakis kompromis jest......:)
XD lepiej rozstać się w pokoju, niż walczyć do upadłego nie wiedząc, czy to o co walczymy jest słuszne...;]