PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=453210}

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
2010
6,4 96 tys. ocen
6,4 10 1 95638
4,6 25 krytyków
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
powrót do forum filmu Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

pokazał kompletny brak znajomości Mitów Greckich, Pozatym dalej chyba śni mu się po
nocach Harry Potter bo nieumiejętnie połączył te dwa filmy.

impaler1

Nic nie zmienia faktu, że film jest do bani! Chyba Zack Efron zagrałby to lepiej. Beznadziejny polski dubbing!

Mag727

Osobiście uważam, że dugging jest bardzo dobry...
Przepraszam, ale tak z ciekawości - czy ty uważasz, że Efron jest lepszym aktorem od Logana?

alexis_14

Nie, nie uważam, że jest gorszy ani lepszy. Po prostu film jest (według mnie) kompletną porażką - nie znoszę, kiedy na potrzeby filmu zmieniane są fakty (w tym przypadku treść mitów). Z tego tematu nie powinno się robić komedii romantycznej - przygodowej, bo to jest żenada. Przydało by się więcej dramatyzmu, ale szanuję zdanie innych i wiem, że innym film się podoba.

ocenił(a) film na 4
impaler1

dwuznaczne spojrzenia, przybliżanie, prawie pocałunek... a tu bach! jednak walczymy dalej na miecze YEAH! ... (mysle: dobra dobra pewnie ją pokona, przyłoży nóż do gardła i kiss) ... a tu znowu niespodzianka bo camera zoom out i napisy. Najbardziej sie w tym momencie zawiodłam :D

evasive

Percy Jackson jest ksiazką baaardzo wzorowaną na Harrym Potterze... argumenty...

1. Młody chłopak, dowiaduje się, że jest kimś innym niż w rzeczywostości. Syn Boga- Czarodziej
2. Nieświadomy swojej mocy, na początku boi sie, że nic z tego nie będzie, okazuje się niezwykle ważny i utalentowany. (Percy jest także półsierotą, bo praktycznie nie zna ojca)
3. Ma 2 przyjaciół- bardzo mądrą przyjaciółkę (córka bogini mądrości= Hermiona) które zawsze wszystko wiedzą i nieco nierozgarniętego, wpadającego w kłopoty przyjaciela, który zawsze pozostaje wierny i oddany głównemu bohaterowi.
3. Percy podobnie jak Harry opuszcza świat zwykłych ludzi, by istnieć i funkcjonować w świecie czarodziejskim, magicznym, o którym zwykli ludzie nie mają pojęcia.
4. Percy od razu poznaje osobę, której baardzo nie lubi, (Clarisse) a na koniec i tak współpracują (Draco w Harrym).
5. W czasie trwania całych serii dowiadujemy się po kolei tajemnic i odkrywamy nowe fakty, które prowadzą do ostatecznej bitwy z najgroźniejszym, niepokonanym wrogiem. (Bitwa o Hogwart- Bitwa o Manhattan oraz postaci Kronosa i Voldemorta).

Oczywistym jest że jest również dużo różnic, bo to 2 zupełnie inne książki, ale nie można zaprzeczyć, że sama konstrukcja rzeczywistości i bohaterów jest baaardzo podobna do Harry'ego Pottera, czemu trudno się dziwić, bo to najpopularniejsza książka dla dzieci w historii, więc logiczne, że upodabniając się do Harry'ego łatwiej o sukces.
Jedna rzecz, która jest jednocześnie lepsza i gorsza od Rowling. JKR musiała wymyślić CAŁY równoległy Świat, Riordan posłużył się znanymi mitami, ale jednocześnie od Rowling nie możemy się niczego nauczyć, a Riordan pozwala młodym ludziom na poznanie greckiej- (a teraz także rzymskiej) mitologii. Riordan niestety idzie trochę na łatwiznę, gdyż niemal wszystkie przygody Percy'ego to mitologiczne przygody bohaterów. 12 prac Herkulesa, wyprawa po Złote Runo, Iliada i Odyseja. Co nie zmienia faktu, że to świetna książka i warto, by filmy trzymały jej poziom.

Notabene najnowsza seria Riordana- Olimijscy Herosi, zapowiada się równie ciekawie, jeśli nie ciekawiej od poprzedniej. POLECAM pierwszy tom po polsku- Zagubiony Heros. W listopadzie po angielsku wychodzi nastepna część- Son of Neptune. Pozdro...

ocenił(a) film na 7
almighty147

Chrzanisz. Podobnie można interpretwać prawie każdy film fantastyczny i większość filmów akcji.

bazyl11986

oj, "chrzanisz"- cóż za logiczny argument. Ja podałem konkretne argumenty, dlaczego te serie są podobne. Jeżeli uważasz, że to nieprawda, to podaj konkretne przykłady.
Poza tym, przeczytaj najpierw KSIĄŻKI ignorancie i potem się wypowiadaj, bo te książki są pod wieloma względami właśnie podobne. Filmy nigdy nie oddadzą atmosfery panującej w książce, dlatego filmy rzeczywiście są zrobione ta, jak większość, by przyciągnąć uwagę widza i zarobić.

almighty147

zgadzam się :). po za tym, każdy autor czerpie niektóre części swojego świata z innych - nawet J. K. Rowling (poczytajcie chociaż Pullmana, od razu rzucą wam się w oczy podobieństwa). Też żałuję ich przygód, bo większość, jak nie całość nawet sposobów pokonania potworów są identyczne jak w tradycyjnych mitach

ocenił(a) film na 1
impaler1

czy nikt nie zauwazyl ze to ksiazka dla dzieci? jest dobrym "wabikiem" by zaiteresowaly sie mitologia grecka a nie sieczka masowa. film odbiega i mi sie nie podobal bardzo, mialem ochote popelnic harakiri. ale czepiajac siezbierznosciami mitologii i tego co jest w filmie i ksiazka jest dosc niemadre ma bawic i pretekst by szukac i uczyc sie mitologi itp. zoaczcie komentarz na erlin.pl do ksiazki tom1, jak ojciec opowiada jak jego syn po niej(tzn ksiazce) zainteresowal sie mitologia. porownywanie Pottera do Percego hmm
w tym 1 to moze i podobne ale film percy to porazka, hehe. obie sa dla mlodziezy ale miom zdaniem co podkreslam Percy dla mnie tez moga a nie musza zaintersowac starszych, Nie ma co sie czepiac ksiazek co niby nie maja wspolnego nic z mitologi, poniewaz po przeczytaniu chce sie zobaczyc co i jak bylo w mitologii wiec cos daje... chec poznania jej, to wszystko. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
impaler1

i jeszcze dochodzi ten dziwny zamek hadesa -zupełnie z innej epoki niz starożytnośc,, do ktorej ma wszystko przecież nawiązywać. gniotowisko ten film. a ten trzepot skrzydełek z trampek - normalnie jakby kopiuj-wklej z kulki z quiditcha z hp. !

impaler1

heh ja po 30 minutach wyłączyłem ten film - spodziewałem się filmu chociaż typu Starcie Tytanów, gdzie bogowie pokazani są dobrze, a tu? szkoda gadać

impaler1

"Pozatym" pisze się osobno, poza tym nie masz pojęcia o filmach. Koniec tematu.

użytkownik usunięty
impaler1

nie rozumiem czemu się tak czepiacie, przecież to jest film fantasy, wiec reżyser może sobie wymyślić cokolwiek mu się podoba, a Zeus może być kobietą, w dodatku jest to film dla młodzieży na podstawie książki. Jakby to był film historyczny to można by się było czepiać faktów. Film bardzo fajny, jakbym chciała realizmu to zmieniłabym gatunek na waszym miejscu.