7,5 29 tys. ocen
7,5 10 1 29430
7,1 57 krytyków
Perfect Days
powrót do forum filmu Perfect Days

Film po obejrzeniu odbijał mi się czkawką przez kilka dni. Wiecie co mnie męczyło? Zakończenie filmu, ponieważ czułam się jakbym oglądała zakończenie innego filmu, a po przeanalizowaniu kilku szczegółów filmu zrozumiałam, że pod warstwą „prostego życia”, „rutyny życia”, „pochwały codzienności”, kryje się ogromna samotność i pustka jakiej doświadcza główny bohater, a jego perfekcjonizm (widać to po wyglądzie mieszkania, ułożeniu roślin, ułożeniu rzeczy w minivanie, sposobu czyszczenia toalet) przykrywa pustkę, osamotnienie, być może depresję (?). Prostota i pustka. Jest kilka momentów pęknięcia np. rozpłakanie się po wyjeździe siostry i siostrzenicy, a ostatnia scena, kiedy on jedzie w samochodzie i my obserwując jego twarz, to co się z nią dzieje, nie wiemy w którą stronę to pójdzie, czy bohater się rozpłacze, czy się roześmieje, bardzo trudna scena dla mnie. Ta scena zostawiła mnie z uczuciem, że chyba obejrzałam inny film, bo zakończenie do niego nie pasuje. Potem, w mojej opinii, okazuje się, że film ma kilka warstw, w pierwszej jest opisana oda do prostoty, perfekcjonizm głównego bohatera, w drugiej samotność i pustka w tym prostym życiu. Niektórzy krytycy napisali o filmie, że jest "spa dla duszy", dla mojej duszy to była męczarnia, bardzo rezonowałam z emocjami głównego bohatera.