Perswazje

Persuasion
2022
5,3 12 tys. ocen
5,3 10 1 12238
4,7 10 krytyków
Perswazje
powrót do forum filmu Perswazje

Uwielbiam prozę J. Austen. Kocham pastisz jej świata w Austenland. Ale tego tworu nie mogę zakwalifikować ani do jednego, ani do drugiego. Sami aktorzy ani mnie grzeją, ani ziębią, jednak nie miałabym z tym większego problemu, gdyby tak bardzo nie popsuto świetnej powieści w dialogach, scenariuszu i właściwie wszystkiemu, czym się dało.
Nigdy nie zdarzyło mi się chyba, bym dotrwała tylko do połowy ekranizacji powieści Austen, chociaż nowa wersja Emmy była tego bliska. Tu nie dałam rady i wyłączyłam to coś po trzydziestu minutach. Krytycy piszą, że bohaterka to taka przebrana Bridget Jones i niestety mają rację po całości. Jeśli macie ochotę na Perswazje - sięgnijcie po starszą wersję.

ocenił(a) film na 7
Magda_K_18

To fantastyczne obśmianie tej najnudniejszej książki ever. Super zabawa. Mogli to zrobić jeszcze mocniej.

Agatonik

Nie najnudniejszej, tylko najbardziej dojrzałej powieści JA... Ze sporym zacięciem satyrycznym, świetnie ujętym problemem życia kobiet w sztywnym patriarchalnym społeczeństwie i bohaterką świadomą swoich ograniczeń.

ocenił(a) film na 7
ACCb

Pewnie stosunek do książki determinuje odbiór filmu.

Agatonik

Na zasadzie, że im mniej lubi się książkę, tym lepiej odbiera się jej adaptację? Chyba nie. To raczej rzadki przypadek. W przypadku Austen po prostu pokazuje potencjał jej powieści.