PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713737}

Piąta fala

The 5th Wave
2016
5,6 58 tys. ocen
5,6 10 1 57702
3,7 10 krytyków
Piąta fala
powrót do forum filmu Piąta fala

Jak zwykle film okazał się gorszy od książki.
Nie podobają mi się zwłaszcza rozbieżności między filmem a jego pierwowzorem. W książce Cassie nie trafia do autobusu z bratem, dlatego że jest zbyt dorosła, ma 16 lat, jeśli dobrze pamiętam. W filmie wytłumaczyli to, że Sam zapomniał misia i ona jako kochana siostra cofnęła się po zabawkę. Druga rozbieżność i jak dla mnie najbardziej irytująca, to umniejszenie sceny śmierci ojca. W książce ostatkiem sił wypełznął z garażu, aby ostrzec córkę, a wcześniej domyślawszy się do czego może dojść pod pretekstem poszukania jakiegoś chłopaka, uratował ją przed podobnym do jego losem, rozstrzelania. W książce Sam dostał przezwisko Nugett, a w filmie w tłumaczeniu pchełka.

ocenił(a) film na 1
magdalenika

W książce mieli jechać razem i Sam dał jej misia z własnej woli. Morderstwo żołnierza w książce było aktem spontanicznym, tu niczego takiego niema. W książce obóz zagazowano, tu wojsko (z udziałem Voscha, który w powieści pojawia się dopiero później) rozstrzeliwuje mieszkańców obozu na skutek awantury wszczętej przez jednego z jego rezydentów. W powieści Ben nigdy nie wyjawia samowi własnego imienia. Na dodatek obaj przyjeżdżają do Wright - Patterson tym samym autobusem (więc musieli być z tego samego obozu, a to idiotyczne, bo wówczas Ben spotkałby się z Cassie). W książce obcy po wszczepieniu nadajnika świecą się na zielono, tutaj po takim samym zabiegu dzięki czemuś w rodzaju noktowizora widać rzekomego insekta żerującego na mózgu. A jest tych zmian o wiele więcej.