PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297047}

Piątek 13-go

Friday the 13th
2009
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 43348
3,7 23 krytyków
Piątek 13-go
powrót do forum filmu Piątek 13-go

Jestem bardzo zawiedziony.Tyle było części a twórcy najnowszej zamiast wyciągnąć wnioski po prostu skopiowali tamte filmy.Może i pokazali kryjówkę Jasona ale to zerżnęli z Teksańskiej Masakry.Fakt zgony są bardzo dobre ale to nie wystarcza.Wiem,że w scenariuszu nie mogło być mowy o mega twiście jak w oryginale ale można było coś wymyślić i popracować nad scenariuszem.W "Krwawej Walentynce 3D" przynajmniej można było po zgadywać kto zabija.Skoro tutaj o tym nie było mowy trzeba było dodać co nowego do serii.Nie wiem...nie moja praca.Obejrzałem odgrzanego kotleta.Szkoda. Miałem nadzieję, że może postać Jareda Padaleckiego uratuje film ale niestety twórcy i to olali.Po co się męczyć nad scenariuszem? Ludzie i tak pójdą do kina.Nie jestem fanem serii ale czuje się obrażony.Wykorzystany.

Zamiast tego zobaczcie nową Walentynkę.Tam przynajmniej jest ciekawie.

ocenił(a) film na 5
Wojtek_dpo

Elo Wojtek żeby nie spoilerować na forum napisz coś jeszcze o filmie to moje gg 6234638 albo mail jacvek11@wp.pl dięki

ocenił(a) film na 6
jacva

Myślę,że możemy pospoilerować...nic się nie stanie chyba :)

ocenił(a) film na 5
Wojtek_dpo

No to Wojtek bardzo niedobrze... bardzo...

ocenił(a) film na 7
shamar

a ja właśnie liczyłem na to co wojtek uznaje za minus ;)
w poprzednich częściach Friday 13th było za dużo kombinowania, dlatego chciałem powrót do krajobrazu Crystal Camp Lake. w Tej serii nigdy nie było kombinowania- wd wojtka (ale też innych osób które już film widziały) ten rimejk zawiera wszelkie elementy pierwowzoru(zarówno te dobre jak i złe) i to dobrze (wd osób które tą serie lubią- jest to jedna z lepszych części z całości) No i podobno "uczłowieczenie" Jasona- kryjówka, to że biega, rzuca, skacze jest bardzo wielkim plusem i udaną nowością w serii.
Oczywiście ja sobie moge gdybać, ale to co naczytałem się z recenzji z rotten czy tutejszych wychodzi mi, że rimejk spełnia to czego oczekiwałem, ale na głębszą ocene pokuszę się po obejrzeniu....a dzięki dystrybutorowi musze czekać do maja ;-/

ocenił(a) film na 6
FvJ

FvJ-myślę, że się zawiedziesz...ten film nawet nie jest straszny...

ocenił(a) film na 7
Wojtek_dpo

narazie straszny to okazał się polski dystrybutor, który przełożył nam premierę w Polsce z marca na maju......a co do straszności, żadna część Piątku nie była taka, że podnosiła adrenalinę z filmów slaherowych to tylko Halloween Carpentera był mega klimatyczny, reszta była w sam raz ;)
a czy się zawiodę czy nie....czekam do dobrego Screenera lub R5

Wojtek_dpo

ten film to istna parodia od kiedy to jason trzyma ludzi w piwnicy przez pare miesiecy,normalnie to katował wszystko co sie rusza i ta scena co zakłada maske hokejową,po kiego przegląda sie w lustrze,czy wygląda cool.Nawet freddy vs Jason był bardziej w klimacie ni z to

ocenił(a) film na 5
Cygar

"jason trzyma ludzi w piwnicy przez pare miesiecy" - o k., jest niedobrze...

ocenił(a) film na 5
shamar

SPOILER

Jason nie trzyma ludzi w piwnicy a jedynie siostrę Claya która znalazła wcześniej w leśnej chacie łańcuszek jego matki i postanowiła go zatrzymać ponadto jest ona bardzo podobna do pani Voorhes.;P Aha nie przejmujcie się recenzjami, film jest nastawiony na rozrywkę i w tej formie sprawdza się znakomicie.

jacva

ok ale jason mordował każdego a tu nagle przez jakis pierdułkowaty naszyjnik nie zabija jej i trzyma ja w piwnicy.Pytanie po co? Naprawde genialna fabuła.Rozumiem to taka aluzja kazdy powinien wiedzieć ze jak wybiera sie do Crystal Lake musi mieć ze sobą naszyjnik ze zdjęciem matki Jasona i wtedy przeżyje

ocenił(a) film na 5
Cygar

filmu nie widzialem bo czekam na dobra kopie ale rozumiem, ze laska z naszyjnikiem to ta ktora zajebała mamusie Jasona ?

ocenił(a) film na 4
shamar

shamar nie wal w chu*a to nie jest ta laska a ty i tak juz to obejrzales;]

ocenił(a) film na 4
arielos

zreszta szczerze powiedziawszy ja nie wiem co sie stalo z ta laska z poczatku filmu??co sie z nia stalo??

ocenił(a) film na 5
arielos

obejrzalem 5 minut poczatku na Utubie

SPOILER

A tam na literach jest jakas akcja gdzie mama dojezdza jakas laske a ona ja zabija (przynajmniej tak mi sie wydaje bo nie wiele tam widac)

... ja sie nie rzucam na dziadowskie camy prawie nigdy ...

shamar

dobra kopia a propos kinówek
-->Friday 13th 2009 TS XVID - STG

ocenił(a) film na 5
GREENWAVER

to jest niezla kopia jak na kinówe ale caly czas to kinówa... po co sie masakrowac taka kopią...

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Ja mam nieco inne zdanie o filmie. Dla mnie to totalny powiew świeżości.
W dobie bezsensownych rzezi a'la hostel, itp itd, dobrze było odrodzić mistrza slasherów ;). Nie jest ten film dla mnie kpią pozostałych. Dobrze bardzo wymieszali ewolucje, wyglądu i wstęp z matką Jasona. Same śmierci, bardzo efektowny, jak w poprzednich częściach.

Mówiąc, krótko świetny remake.

ocenił(a) film na 5
marko666

Mi sie najbardziej smiac chcial z tego flimu jak Jason nauczyl sie strzelac ŁUKU na duza odleglosc:D ogolnie smiechowy film. nie zawiodlem sie :D

ocenił(a) film na 10
JanKozak

no z tym łukiem roj****ało xxxxxD