Trzyma w napięciu od początku do końca, bardzo dobra muzyka, odpowiednio dobrani aktorzy, bardzo dobrze nakręcone sceny morderstw, dobra sceneria, ...Dużo by tu jeszcze wymieniać. 10/10
Też dałem 10/10.Piątek 13 to najlepszy horror/slasher z którym może się równać chyba jedynie Halloween... Ten film pokazuje że bardziej liczy się napięcie niż krwawa rzeź jaką mamy w dzisiejszych horrorach.
Piątek 13 najlepszym horrorem wszechczasów? Ja tam wolę Omena, Egzorcyste i Lśnienie czy Egzorcyzmy Emilie Rose, oczywiście jest jeszcze więcej horrorów, lepszych od Piątku 13, np Piątek 13 part2:)
Jak ktoś nie lubi shlashlerów to wątpie żeby polubiał Piątek 13-go. A Halloween to też dobry horror!!! Titanic moim zdaniem także nie zasługuje na 3/10.
Ja uważam, że to obok Hellraiser'a najbardziej przereklamowany horror wszechczasów. Może dlatego, że za wyjątkiem oryginalnego Texas Chainsaw Massacre nienawidzę slasherów. Jedyne co w Friday the 13th mi się podobało, to design Jason'a, ale to dopiero w późniejszych częściach.
no to ciekawe bo w sumie mimo pozycji kultowej itp [chodzi mi o teksanska '74] bije od niego tandetą i to o wiele większą niż z 1go F13. ta ciota na wózku i jego zachowania, po prostu jest masakryczna. podobal mi sie ogolnie nie powiem, ale nie zgodze sie z twoim stweirdzeniem. aha a skoro nie lubisz slasherow to po co je ogladasz?
Teraz już nie oglądam, ale zanim wyrobiłem sobie opinię na ich temat, to trochę ich zaliczyłem. Teksańska Masakra ma w stosunku do Piątku 13, przewagę sześciu lat i jest bodajże pierwszym tego typu filmem, więc biorę pod uwagę także jej nowatorstwo. Przed Piątkiem były jeszcze Krwawe Święta i Halloween. Poza tym sam klimat Teksańskiej Masakry jest w moim odczuciu bardziej mroczny, "brudny" i chory, co swojego czasu przypadło mi do gustu ;) Ale nie krytykuję miłośników tego typu filmów, nie wystawiłem mu nawet oceny, bo to w końcu klasyka gatunku ;) Poza tym, jak już wspominałem, przynajmniej pod względem designu Jason jest moją ulubioną postacią ze slasherów.
Kiedy byłem nieco młodszy, zakrywałem głowę poduszką, a nie często mi się to zdarzało :)
Zdecydowanie fenomenalny i najlepszy z całej serii (mimo, że bez Jasona).