Czy ktoś z Was orientuje się może o co chodzi z tymi...no jak to nazwać "alternatywnymi fragmentami"?
Chodzi mi o te sytuacje :
- w jedynce Jason atakujący Alice ,wciągający ją do wody
- w dwójce Jason wyskakujący z okna
- w trójce Jason pojawia się w oknie na piętrze domu, mimo iż leżał oszołomiony w szopie
O ile jedynkę da się wytłumaczyć , to akcji z pozostałych filmów kompletnie nie kumam. Jason gdy wyskakuje z tego okna ma maczetę wbitą w ramię ( wcześniej oberwał nią w swoim domku). Jednak na początku trójki widać jak wyjmuje ją z ramienia i dopiero potem czołga się do wyjścia. Z początku wydawało mi się , że te jego ataki pod koniec filmów to sen , czy jakieś majaczenia ofiar po traumatycznych przeżyciach. Tak można to tłumaczyć przy jedynce i trójce. Ale w dwójce zaatakować musiał chyba serio , bo co się stało z Paulem? Przecież on znika , policjanci na końcu tak mówią. Jason go porwał czy poszedł na piwo?
Nie jestem fanką, ale mogę zgadywać. Podejrzewam, że to miały być elementy charakterystyczne dla serii tak jak maska. One pojawiają się w nowej części oraz w 7 (naciągane, ale niech im będzie). Gdzieś na forum już tłumaczyłam to "mniej więcej" - http://www.filmweb.pl/film/Pi%C4%85tek+trzynastego+II-1981-34620/discussion/czy+ ja+czego%C5%9B+nie+rozumiem,1158377 o to tu :) Co do chłopaka z 2 nie pamiętam, wydawało mi się, że pojawia się w trójce kiedy Ginę zabierają do szpitala, ale nie jestem pewna.
Paul się w trójce nie pojawiał.
Czyli Twoim zdaniem to po prostu taki wymysł twórców na zasadzie "zrobimy coś takiego , a widzowie niech siedzą i rozkminiają o co chodziło"? Ja chciałbym wierzyć , że był w tym jakiś większy sens.
Mam wrażenie, że nie skorzystałeś z linka, który podrzuciłam. Najprościej tłumaczyć to tak, że owe zakończenia nie miały miejsca i są to wizje senne.
A proszę wierz. Tylko trzeba mieć na uwadze, że ten film powstał w latach 80. gdzie slashery produkowano hurtowo i za pewne piątek 13 miał być taki jak one - rozrywką na jeden raz, która niespecjalnie drąży, szuka odpowiedzi na niejasności i nikt nie zdawał sobie sprawy, że seria stanie się kultowa, czy jednym z mistrzów w swoim gatunku.