W zeszłym roku powstał remake tego, klasycznego już horroru. Na wypadek gdyby wpadł mi w ręce sięgnąłem po pierwowzór. Głupio byłoby zaczynać od ”rimejku”. Trudno uniknąć porównań do ”Koszmaru z ulicy wiązów”, którego pierwsza część również została nakręcona na początku lat 80-tych. Przyznaję, że Piątek jest straszniejszy niż Koszmar (Freddy jest momentami zabawny) ale straszniej nie znaczy ciekawiej. Bohaterowie sobie ginęli jeden po drugim ale nie wzbudziło to moich emocji. Dopiero w drugiej połowie filmu zrobiło się nieco ciekawiej. Całokształt bardzo średni. Horrory z tamtej epoki mają swoich zagorzałych fanów, którzy z pewnością się ze mną nie zgodzą. Jednak w mojej ocenie mocno się zdezaktualizowały. 5/10
Dla mnie straszniejszy był jednak "Koszmar z ulicy wiązów". Przynajmniej był tam Freddy, a tu Jasona ani widu, ani słychu. Jest tylko jakaś obłąkana babka, która pewnie myślała, że ganiając z nożem udowodni swoje umiejętności aktorskie. Z pozostałymo aktorami też nie jest lepiej, szczególnie z dziewczynami. Nie wiem, czy to scenariusz, czy może reżyser wymagał od aktorów, aby przez niemal połowę filmu krzyczeli i uciekali przed starszą od nich z jakieś 20-30 lat kobiety uzbrojonej tylko w nóż (lub w ogóle nieuzbrojonej). Jedyne, co mi się podobało w tym filme, to muzyka. Reszta to nieporozumienie.
Przyznam szczerze, że nie byłem nawet do końca pewny, że to ta babka ich wszystkich wyrżnęła. Zastanawiałem się czy to nie Jason, który pojawił się w końcówce, wciągając ocalałą dziewczynę z łódki do wody. Jeżeli faktycznie jego matka wymordowała wszystkich to jest to trochę absurdalne, bo w walce z ocalałą nie wykazała się jakąś nadludzką siłą. Co do aktorstwa to całkowicie się z Tobą zgadzam.
[Spoiler]
Obejrzałem i rewelacji nie zanotowałem. Stary dobry horror, jednak ani się tym przerazić, ani zainteresować.
Rzeczywiście było tak, że to ta matka pozabijała ich wszystkich, a w jedynce żadnego Jasona nie ma...
Tu krótki spoiler każdej z części :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C4%85tek,_trzynastego_%28seria%29#Pierwsza_trylo gia_i_Ostatni_rozdzia.C5.82
Ode mnie ocena 6/10
co z tego, że klasyk? Wczoraj oglądałem `W paszczy szaleństwa`. Film 15 lat nowszy, ale też o wiele atrakcyjniejszy.
Wydawało mi się, że pojawił się w samej końcówce. Nieważne. Może sięgnę kiedyś po następne części ale póki co mi się nie pali. Pozdrawiam
Dla mnie ten film jest już kultowy (ale tylko ta część) następne jedna po drugiej były już coraz gorsze. A remake to już tragedia. Bardzo dobrzy aktorzy, Kevin Bacon w jednej ze swych pierwszych ról wypada znakomicie. Galladorn polecam ci co najwyżej jeszcze drugą część, bo pozostałe (te które oglądałem, bo wszystkich mi się nie zdarzyło) to już kicz.
Normaden: Obejrzę sobie jak nadarzy się okazja. Nie wszyscy zgadzają się z Twoją opinią głównie ze względu na postać Jasona, która rozwinęła się w następnych częściach. Pożyjemy zobaczymy.