Niezapomniany klimat, wspaniała muzyka, znakomita obsada szczególnie jak zwykle rewelacyjny w roli maniaka Gary Oldman, prawdziwa perełka kina s-f i absolutna czołówka. Wspaniała wizja przyszłości w lekko krzywym zwierciadle oraz bez zbednego efekciarstwa.
Nie wiem jak to możliwe, ale oglądałem go kilka lat temu i praktycznie nie pamiętam o co tam chodziło. Nie pamiętam nawet dlaczego zrobił na mnie dość kiepskie wrażenie. Będę musiał jeszcze raz obejrzeć, w końcu skoro jest tyle pozytywnych opinii to nie może być kiepski.
Sam bym tego lepiej nie ujął :) Podpisuje się pod tym co napisał autor tematu, ale mimo to oceniam go "tylko" na 8.5/10. Jak dla mnie arcydzieło filmów s-f powinno być trochę poważniejsze.
Właśnie ogladam...n-ty raz - Arcydzieło - brak słow. Za każdym razem, ten film mnie zachwyca. Wszystkim !!
W tej chwili śmiało można powiedzieć że to już jeden z klasyków gatunku,zajefajnyfilm.
Tak - superowy film ,perelka dla milosnikow dobrego S/F,ogladalem go ze 30
razy i ciagle do niego wracam teraz ciezko o film w tym klimacie a technika
poszla tak daleko od czasu "piatego" szkoda ze teraz kreca mase rozbieranek
zamiast ambitnego kina rozrywki, pozdro
No i genialny fragment występu divy. Chyba najlepszy motyw muzyczny w historii. :D
To również jest mój ulubiony fragment. Byłam na tym filmie z kolegą z pracy. Oboje mieliśmy łzy w oczach.....